Sömnforskaren: Så får du en god natts sömn
Hem UNDERSÖKNING Sömnforskaren: Så får du en god natts sömn för en god hälsa

Sömnforskaren: Så får du en god natts sömn för en god hälsa

Publicerat av: Redaktionen

Kost och motion är hörnstenarna för en god hälsa, men allt fler forskare betonar vikten av en god sömn för att kropp och hjärna ska fungera.

Får vi inte tillräckligt med sömn så återhämtar sig inte kroppen vilket i sin tur kan leda till en rad hälsoproblem.

Många bra saker händer i din kropp och hjärna medans du sover. Därför är det viktigt att få en god natts sömn så du må bra nästa dag.

Sömnforskaren: Så får du en god natts sömn– När vi sover övergår hela organismen till avgiftning, reparation och återhämtning. Det kardiovaskulära systemet förnyas, blodtrycket och pulsen sjunker, säger sömnforskaren Christian Benedict. Sömnen är också en stabiliseringsfas för vår hjärna. Under natten kopplar den samman och konsoliderar ny, relevant information och överför den till långtidsminnet. Det är därför vi ofta upplever en slags ”aha-effekt” efter en god natts sömn, då vi på morgonen plötsligt hittar en lösning på ett problem som vi funderat på utan framgång dagen innan.

Hjälper dig att sova

I Sverige lider en av tre lider av uttalade sömnproblem och många tar hjälp av mediciner, men det finns ett naturligt hjälpmedel utan biverkningar. Flera vetenskapliga studier har visat att tyngdtäcken är effektiva mot sömnproblem. Det blir lättare att komma till ro och somna in. Man sover hela natten och vaknar utvilad nästa dag.

– Vi vet är att ett CURA-täcke aktiverar speciella sensorer i huden genom trycket från täcket, vilket stimulerar hjärnområden som har inflytande på frisättningen av välbefinnande hormoner som oxytocin. Det har en smärtstillande, stressreducerande och ångestdämpande effekt. Men tänk på välja rätt vikt på ditt tyngdtäcke, betonar Christian Benedict.

Välj rätt vikt

För att optimera din sömn är det viktigt att du har rätt täcke för din kroppsvikt, men det finns flera andra parametrar som spelar in. Därför har CURA of Sweden tagit fram en täckesväljare som inte bara tar hänsyn till din vikt utan även din ålder, längd, kroppstemperatur, om du svettas på natten och om du vill ha täcket tätt omslutande eller fluffigt. Täckesväljaren frågar också om du känner stress, oror eller ångest under kvällen. Du får även ange vilka material du föredra innan du får svaret på vilken modell och vikt som rekommenderas för just dig.

Prova vilket tyngdtäcke som är rätt för just dig!

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>