SOS Alarm: Inför sanktioner vid missbruk av nödnumret 112
Hem NYHETER SOS Alarm: Inför sanktioner vid missbruk av nödnumret 112

SOS Alarm: Inför sanktioner vid missbruk av nödnumret 112

Publicerat av: Redaktionen

Den nyligen överlämnade Blåljusutredningen har som syfte att skapa ”ett modernt straffrättsligt skydd för blåljuspersonal och andra samhällsnyttiga funktioner”.

SOS Alarm: Inför sanktioner vid missbruk av nödnumret 112 1

Rickard Gustafson, chefsjurist vid SOS Alarm

Utredningen fokuserar dock i princip enbart på fysiskt våld och missar den stora grupp som arbetar inom svensk alarmeringstjänst som dagligen får ta emot grova verbala hot och trakasserier i sin yrkesutövning. Därför vill vi uppmärksamma detta och addera krav på sanktioner för den som missbrukar nödnumret och hotar i syfte att störa eller manipulera de bedömningar som görs av våra SOS-operatörer.

– Den som arbetar med att ta emot 112-samtal får dagligen ta emot grova hot i sin yrkesutövning. Hoten syftar, förutom till att kränka och skrämma, inte sällan till att påverka operatörernas prioriteringar av samhällets resurser. Ofta kan det vara fråga om liv och död. Vi ser ett allt hårdare klimat i larmsamtalen och tycker att det är en viktig aspekt när man diskuterar hot och våld mot blåljuspersonal, säger Maria Khorsand, VD vid SOS Alarm.

– Varje år tar vi emot 100 000 busringningar via nödnumret 112. Ibland handlar det om oförståelse och ibland om regelrätt sabotage mot alarmeringsfunktionen. I värsta fall leder det till att hjälpen fördröjs till någon som svävar i livsfara. För att inskärpa allvaret i att missbruka nödnumret vill vi ha förstärkta möjligheter till sanktionsavgifter jämfört med idag, när det måste gå så långt att någon döms i domstol, säger Rickard Gustafson, chefsjurist vid SOS Alarm.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>