SOS Alarms medverkan i drönarprojekt tilldelas europeiskt 112-pris
Hem NYHETERFORSKNING SOS Alarms medverkan i drönarprojekt utdelas europeiskt 112-pris

SOS Alarms medverkan i drönarprojekt utdelas europeiskt 112-pris

Publicerat av: Redaktionen

Paraplyorganisationen för nödnumret i Europa, EENA (European Emergency Number Association), delar ut 112-priser för betydande insatser inom trygghet och säkerhet.

I år tilldelas SOS Alarm pris för utvecklingen av drönare för akutmedicinska transporter.

-Vi är hedrade att få EENAs 112-pris för drönare inom alarmeringsverksamheten. Vår förhoppning är att fler länder ska inspireras att använda sig av tekniken för att öka tryggheten för medborgare i Europa. Drönarprojektet är ett teamarbete som givit fantastiska resultat – rent konkret har vi kunnat rädda liv tack vare snabb transport av hjärtstartare, säger Maria Khorsand, VD på SOS Alarm.

Under våren 2020 genomförde SOS Alarm, Karolinska Institutet (KI), Västra Götalandsregionen och drönarföretaget Everdrone ett pilotprojekt med drönartransporter av hjärtstartare. Resultaten av forskningsstudien som genomfördes i samband med piloten visar att tekniken fungerar väl och kan göra stor nytta vid prehospital akutsjukvård.

SOS Alarms medverkan i drönarprojekt tilldelas europeiskt 112-pris

Drönarprojektet genomfördes i Kungälvs och Göteborgs kommuner, med uppemot 80 000 boende inom området. I 12 av 53 hjärtstoppslarm kunde drönare lyfta för att leverera hjärtstartare till platsen. Drönaren kom fram till platsen i 11 fall, och i 7 av dessa fall var drönaren framme snabbare än ambulansen. Drönarna var i mediantid 1 minut och 52 sekunder snabbare än ambulansen – tid som är helt avgörande för den som drabbas av hjärtstopp där varje minut som går utan hjärt-lungräddning eller defibrillering minskar chansen till överlevnad.

Projektet har nu utvidgats och omfattar idag kommunerna Göteborg, Kungälv, Trollhättan, Vänersborg och Östersund.

I december förra året uppmärksammades ett sjukdomsfall där en man, som drabbats av plötsligt hjärtstopp, kunde räddas till livet med hjälp av HLR och hjärtstartare. Läkaren Mustafa Ali, som var på väg till arbetet, påträffade mannen, påbörjade HLR och larmade 112. Inom tre minuter från inkommande 112-larm var drönaren på plats och kunde vinscha ner hjärtstartaren till platsen. Mustafa Ali tilldelas också ett pris för sin enastående insats. Fallet är den första kända livräddande insatsen där drönaren blev en viktig länk i den livräddande kedjan.

– SOS Alarm vill fortsätta att utveckla och implementera tekniken på fler platser i Sverige. Det finns även fler potentiella användningsområden för drönare, till exempel att kunna flyga ut läkemedel och annan utrustning snabbt och till mer otillgängliga platser, eller inom räddningstjänsten för att få en överblick av en olycka redan innan räddningstjänsten kommit till platsen, säger Maria Khorsand, VD på SOS Alarm.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>