S:t Eriks första AI-projekt får stöd från Innovationsfonden
Hem NYHETER S:t Eriks första AI-projekt får stöd från Innovationsfonden

S:t Eriks första AI-projekt får stöd från Innovationsfonden

Publicerat av: Redaktionen

S:t Eriks Ögonsjukhus första projekt inom artificiell intelligens handlar om att skilja ut ofarliga och farliga födelsemärken i ögat.

S:t Eriks första AI-projekt får stöd från Innovationsfonden 2Med hjälp av finansiering från landstingets innovationsfond är projektet i full gång.

Mellan 5 och 10 procent av befolkningen har födelsemärken i ögat. I dag blir många patienter remitterade till en ögonläkare för att undersöka födelsemärket. Något som kräver stora resurser av sjukvården.

– Vi vill skapa ett program som underlättar den första bedömningen av födelsemärken, för att på så sätt skilja ut vilka patienter som behöver komma till en ögonläkare, säger Charlotta All Eriksson, överläkare på S:t Eriks Ögonsjukhus och ansvarig för innovationsprojektet.

Programmet bygger på ett neuralt nätverk, det vill säga ett antal självlärande algoritmer som kan tränas på en uppgift, i det här fallet att jämföra visuella data.

Inledningsvis handlar projektet därför om att samla in stora mängder data från både friska och förändrade födelsemärken i ögat. Med hjälp av dessa data kan programmet räkna ut om inmatade värden, foton på ögonbottnar, tillhör ett friskt öga eller ett öga med någon slags förändring.

Tanken är att optiker eller andra vårdgivare sedan enkelt ska kunna mata in foton på en patients ögonbottnar och snabbt få reda på om ett födelsemärke är ofarligt eller kräver ytterligare kontroll.

– På det sättet kan vi inom sjukvården ta hand om de patienter som bäst behöver vår hjälp. Samtidigt slipper patienterna ett antal läkarbesök och att oroa sig för sitt födelsemärke, säger Charlotta All Eriksson.

Projektet beräknas pågå under 2018.

Fakta

Födelsemärke i ögat

Födelsemärken i ögat (chorioidala naevi) kan i enstaka fall utvecklas till cancer, uveala melanom. Det är en cancerform som har hög dödlighet.

I många fall kräver förändringar i födelsemärken regelbundna kontroller, vilket är tidskrävande och tär på sjukvårdens resurser.

Läs mer här.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>