KI Innovations ser samarbeten som en nyckel till framgång
Hem NYHETER KI Innovations ser samarbeten som en nyckel till framgång

KI Innovations ser samarbeten som en nyckel till framgång

Publicerat av: Redaktionen

Lyckade samarbeten ligger till grund för flera framgångar som bolagen i KI Innovations innovationsprogram START och affärsinkubator DRIVE uppnår.

KI Innovations ser samarbeten som en nyckel till framgång 2Samarbeten mellan regionens innovationskontor och affärsinkubatorer skapar fantastiska skalfördelar, såväl för projekten och bolagen som söker sig till oss som för regionen i stort.

KI Innovations satsar mycket på att utvidga och förbättra redan befintliga samarbeten med de övriga innovationsaktörerna i regionen. Ett sådant exempel är SU Innovation, som består av SU Innovationskontor, SU Inkubator och SU Holding. Tillsammans med SU Innovation har vi jobbat med bolag som CARTANA, Sigrid Therapeutics och ApiRays vilket resulterat i att bolagen tagit hem vinster i nationella tävlingar, fått mångmiljonbelopp i investeringskapital och en synlighet som ökar deras möjligheter att utvecklas framgångsrikt.

Samarbeten mellan forskare och innovationsaktörer från olika lärosäten ger bolagen mycket uppskattade möjligheter till kompetenser från flera olika expertområden och möjligheten att röra sig fritt i ett öppet innovationsekosystem, vilket leder till den samhällsnyttan som vi alla vill skapa förutsättningar för.

– Hela vår affärsmodell bygger på samarbeten, partnerskap och utbyten och vi är glada över alla möjligheter till konstruktiva samarbeten,säger Lilian Wikström, VD på KI Innovations. Vi ser att bolagen har nytta av att få med sig erfarenheter från olika miljöer som de sedan tar med sig och sprider till andra bolag. Det blir som ringar på vattnet – kunskap som sprider sig.

– För CARTANA var det absolut nödvändigt med stöd från olika innovationsmiljöer under den långa processen att forma en forskningsteknik till ett företag. Ett startprojekt går igenom olika faser innan ett företag faktiskt etableras. Det går från idéstadiet till en pilotfas, där idéer valideras och testas. Eftersom det inte är ovanligt att universitetsforskare byter anslutning under sin forskningskarriär eller att forskarlag från olika universitet samarbetar i ett startprojekt är det absolut nödvändigt för framgången för projekt att innovationskontor för olika universitet arbetar tillsammans. Till exempel startade mitt projekt under min doktorsperiod vid Uppsala universitet och stöddes ursprungligen av UU innovationer. Som Postdoc vid Stockholms universitet fick jag fantastiskt stöd från SU-innovationer och SU Holding. Med en grundare som är anknuten till KI och CARTANA som håller till på Karolinska Institutets campus är det en fantastisk fördel att nu få stöd från KI Innovations och dess inkubatorprogram, säger Malte Kühnemund, CEO på CARTANA.

Företag och projekt som KI Innovations och SU Innovation tillsammans bistått:

ApiRays– fokuserar på bakteriell kontaminering i mat, vatten och även i andra produkter så som inom läkemedelshantering. Apirays har en snabb och avsevärt mer kostnadseffektiv metod jämfört med dagens procedur. Bolaget har samarbetspartners för produktion av test-kits, och har pilotprodukter som nu testas hos potentiella kunder.

CARTANA– är ett svenskt bioteknikföretag som utvecklar en ny teknologi för analys av hjärnceller med stor potential att öka förståelsen av hjärnan och dess sjukdomar.Med deras teknologi blir det möjligt att analysera RNA:t i enskilda hjärnceller och i relation till omgivande celler. På så sätt kan man börja förstå hjärnan på ett mer detaljerat sätt än tidigare. Detta ökar möjligheterna att finna botemedel mot de sjukdomar kopplade till hjärnan, som idag är obotliga, till exempel Alzheimers, Parkinsons och epilepsi.

Sigrid Therapeutics AB – har tagit fram en banbrytande och användarvänlig produkt tillverkad av exakt konstruerade partiklar med extraordinär absorptionsförmåga för att förbättra framtidsutsikterna för fetmarelaterade sjukdomar, öka livsstilsinsatsen och försena diabetesprogressionen. Det fungerar mekaniskt i tarmen för att förbättra den glykemiska kontrollen på ett säkert och effektivt sätt.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>