Hem NYHETER Sting lanserar nytt program för innovationer inom Deeptech

Sting lanserar nytt program för innovationer inom Deeptech

Publicerat av: Redaktionen

Företag som bygger på komplex, avancerad teknologi, s.k. deeptech-bolag, har ofta speciella utmaningar under den tidiga fasen.

Sting lanserar nytt program för innovationer inom Deeptech 2

Sting har tidigare stöttat ett flertal deeptech-bolag, bland andra iCellate, Ingrid Cloud och Volumental.

För att bättre stödja den här typen av bolag startar nu Sting ett nytt spår inom sitt Incubate-program – Sting Incubate Deeptech.

Det nya programmet riktar sig till deeptech-bolag som bygger på komplex, avancerad teknik. Det omfattar bland annat forskningstunga teknologier inom områden som artificiell intelligens, robotik, säkerhet, radar, sensorer, Internet of things, nya material, och energi-, vatten- och bioteknik.

På grund av sin långa utvecklingstid skiljer sig dessa bolag från mer digitala bolag i form av vilken typ av stöd de behöver för att kunna växa och utvecklas maximalt. Ofta är de dessutom mycket mer kapitalintensiva och attraherar därför färre av de traditionella investerarna.

– De här bolagen har ofta stor potential att lösa stora, viktiga globala problem och kan göra betydande avtryck exempelvis i förhållande till SDG-målen. Deeptech-bolagen handskas med stor risk vad gäller team, teknik, finansiering och marknad, och vi har sett ett behov av ett specifikt utformat affärsutvecklingsstöd för att de ska kunna utvecklas på bästa möjliga sätt, säger Pär Hedberg, grundare och VD på Sting.

Bolagen ansöker och blir antagna på löpande basis och erbjuds Stings stöd under betydligt längre tid än i annat fall; upp till 30 månader. För att bli antagen ska det finnas stor möjlighet att skydda affären och skapa inträdesbarriärer med hjälp av patent eller liknande. Förutom Stings ordinarie erbjudande drar entreprenörerna även nytta av särskild rådgivning kring finansiering, inkluderat hjälp med att identifiera finansieringskällor med stora belopp. Bolagen får också kunskap om EU-finansiering och tillgång till Stings nätverk av experter inom deeptech-området.

Programmet har utvecklats i dialog med KTH Innovation, som har lång erfarenhet av att stötta idébärare inom komplexa teknologier som har stor potential att förändra sin bransch.

– Vi är övertygade om att erbjudandet är mycket attraktivt för bolag som baseras på komplex teknologi och som är redo att ta nästa steg efter universitetens innovationsstöd. Vi har sett behovet på KTH och är väldigt glada att programmet nu blir verklighet, säger Lisa Ericsson, chef för KTH Innovation.

Programmet backas också upp av djupt kunniga personer inom deeptech som kommer att fungera som specialistrådgivare. Hittills inkluderar listan Jane Walerud, investerare och medgrundare av programvaruföretaget Bluetail och medgrundare och VD på Teclo Networks; Mårten Skogö, medgrundare av eye tracking-företaget Tobii och chief technologist på Industrifonden; Ulrika Nordén, VD och medgrundare på IRnova som utvecklar och tillverkar högpresterande infraröda detektorer med hjälp av banbrytande teknologi; Patrik Möller, medgrundare av Replisaurus Technologies och VD på CorPower Ocean som utvinner elektricitet ur vågenergi, och Björn Westerholm, grundare och tidigare VD på bränslecellsbaserade powerbankföretaget myFC.

Utöver dessa har Sting även etablerat ett partnerskap med RISE, Sveriges forskningsinstitut och innovationspartner. Partnerskapet ger antagna bolag tillgång till teknisk due diligence och tillgång till RISE nätverk och resurser. Programmet har även ett samarbete med IVA, Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, som öppnar upp sitt nätverk av tekniskt kompetents.

Sting har tidigare stöttat ett flertal deeptech-bolag så som Diamorph, Midsummer, Bioservo Technologies, Yubico, IRnova, Mantex och Volumental.

– Vi ser jättemycket fram emot att hjälpa fram fler lösningar som i många fall verkligen kan bidra till en bättre värld, säger Pär Hedberg.

Utöver själva Incubate Deeptech-programmet kommer flera olika initiativ att genomföras för att samla Stockholms deeptech-startups, bygga nya nätverk och engagera investerare.

Hittills är följande aktiviteter planerade:

  • Ett nytt Sting Test Drive-program där entreprenörer med tidiga idéer och bolag inom deeptech under fyra kvällsworkshoppar får lära sig att utvärdera och testa sina affärsidéer och -modeller. Test Drive Deeptech lanseras i oktober och kommer att arrangeras i samarbete med KTH Innovation.
  • Deeptech Open Coaching-sessioner, korta 20-minuters möten för entreprenörer med spännande affärsidéer inom deeptech som vill få input på ett specifikt problem eller en utmaning.
  • Sting Night, ett matchmakingevent för startups och investerare med fokus på Deeptech-lösningar.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>