Stomipriset 2018 till Stomimottagningen på Ersta sjukhus – En föregångare att prata om stomi och sexualitet
Hem NYHETER Stomipriset 2018 till Stomimottagningen på Ersta sjukhus – En föregångare att prata om stomi och sexualitet

Stomipriset 2018 till Stomimottagningen på Ersta sjukhus – En föregångare att prata om stomi och sexualitet

Publicerat av: Redaktionen

Vårdens inställning till stomiopererade har under många år varit att patienten ska vara tacksam som överlevare och inte klaga på besvärliga kroppsliga förändringar efter operation.

Stomipriset 2018 till Stomimottagningen på Ersta sjukhus - En föregångare att prata om stomi och sexualitet 1

Lena Wistmar

Men inte Stomimottagningen på Ersta sjukhus i Stockholm. På ett strukturerat sätt öppnas upp för frågor och funderingar om sexualitet och kroppsliga förändringar redan före en stomioperation. Det är ett stort steg framåt för patienter.

Så lyder motiveringen till Stomipriset 2018.

-Det är fantastiskt hedrande! Och viktigt att dessa frågor lyfts, för hittar man rätt med sin stomi och kan lita på sitt bandage, vilket är fallet för de allra flesta, kan man när ork och lust återkommer påbörja sitt sexliv igen, säger Lena Wistmar, legitimerad sjuksköterska och stomiterapeut vid Stomimottagningen Ersta sjukhus.

– Den som får en stomi kan känna obehagskänslor, att det kan se otäckt ut men stomin har för det första ingen känsel även om den kan se ömtålig ut. Den förändrade kroppsupplevelsen med stomi är mycket viktigt att beakta och ta med i vårt arbete med den stomiopererade.

– Det är viktigt att känna sig trygg och säker, att det inte ska läcka eller lukta. Men minst lika betydelsefullt är den känslomässiga upplevelsen där det inte finns några konstiga känslor och när det kommer till sexualitet behöver vi prata naturligt om det, öppna upp en dörr, säger Lena Wistmar.

Lena Wistmar har deltagit i en arbetsgrupp med två stomiterapeutkollegor i Stockholm och arbetat med de nya riktlinjer vid stomioperation som kom ut 2017 och som innehåller en rekommendation om 4–5 återbesök hos en stomiterapeut eller stomisjuksköterska under första året efter operation.
-Ska vi stomioperera människor måste vi ta hand om livet efteråt också och hjälpa patienter att bearbeta sin situation allt eftersom, konstaterar Lena Wistmar.

Stomipriset på 10 000 kronor syftar till att uppmärksamma en person eller grupp som på ett framstående sätt agerat för att uppmärksamma, påverka eller förbättra situationen för de cirka 43 000 personer i Sverige som är stomiopererade.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>