StoppaLegionella.se – Portalen om en livshotande bakterie
Hem NYHETER StoppaLegionella.se – Portalen om en livshotande bakterie

StoppaLegionella.se – Portalen om en livshotande bakterie

Publicerat av: Redaktionen

Förra året blev 196 svenska svårt sjuka av bakterien legionella.

StoppaLegionella.se – Portalen om en livshotande bakterie 2Att få legionella kan leda till allvarliga problem med hälsan långt efter tillfrisknandet och i värsta fall döden.

Nu öppnar Stoppa Legionella, den första webbportalen med samlad information om hur bakterien hindras med bättre VVS-installationer.

Bakom satsningen står Säker Vatten som utarbetar branschregler och auktoriserar VVS-företag. Arbetet med portalen har gjorts tillsammans med Installatörsföretagen och med finansiering från SBUF. I referensgruppen finns Boverket, Folkhälsomyndigheten, Locum och Installatörsföretagen.

– Legionella är fruktansvärt för de det drabbar. För våra medlemsföretag är det även ett arbetsmiljöproblem. De har medarbetare som har blivit sjuka efter att de till exempel har tömt varmvattenberedare, säger Magnus Everitt vid Installationsföretagen.

Legionella uppmärksammas vid större utbrott, senast hösten 2017 då bakterier spreds med vattendimma från ett kyltorn i Kista.

Stoppa Legionella ska hålla medvetenheten uppe även mellan de stora utbrotten.

– Förebyggande åtgärder är den bästa insatsen. Det kan vara svårt att bli av med bakterierna om de etablerat sig i ett system, säger Caroline Schönning på Folkhälsomyndigheten.

Stoppa Legionella innehåller såväl fakta om sjukdomen och dess spridning som information om riskkonstruktioner och hur en VVS-anläggning utformas och sköts för att minska risken för bakterietillväxt.

Legionellabakterierna finns i naturen, i så små mängder att de inte orsakar sjukdomar. Problemen uppstår när vattnet värms upp i fastigheter. Om anläggningen är felkonstruerad eller hanteras på fel sätt, kan bakterietillväxten nå farliga nivåer. De vanligaste smittkällorna är t ex duschar i bostäder och sjukhus samt offentliga anläggningar som simhallar och spa.

– Legionella är en viktig fråga i vårdfastigheter, säger Pedro Gandra Goncalves på Locum.

Legionella orsakar legionärssjuka, en svår form av lunginflammation, och pontiacfeber vilket är en mildare febersjukdom. Legionärssjukan är anmälningspliktig och under lång tid var antalet diagnostiserade fall 125 – 165 per år. 2017 ökade det till 196. Dödligheten är mellan 5 och 20 procent. Alla fall blir är inte kända beroende på att legionärssjuka kan tolkas som vanlig lunginflammation.

Det tyska nätverket för samhällsförvärvad legionärssjuka, CAPNETZ, uppskattar att 20 000 personer i varje år drabbas av legionella i Tyskland. Det ska jämföras med 500 – 600 diagnostiserade fall per år, vilket indikerar mycket stora mörkertal. Det kan inte rakt av översättas till Sverige, men det är troligt att fler insjuknar och dör av legionella än vad som framgår av statistiken.

– Både EU och WHO pekar på legionella som ett av de större hälsoproblemen med tappvatten,säger Bertil Jönsson på Boverket.

I arbetet för det nya drickvattendirektivet lägger EU större vikt vid riskbedömningar av vattentäkten och distributionssystemet fram till kranen. Bland de utpekade riskerna finns legionella. När direktivet är på plats, införs kraven i de svenska reglerna.

Information om legionella och hur sjukdomar förebyggs blir därmed ännu viktigare för alla – från byggare till boende.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>