Stor satsning på ny sajt om psykisk ohälsa hos unga
Hem HÄLSAPSYKISK OHÄLSA Stor satsning på ny sajt om psykisk ohälsa hos unga

Stor satsning på ny sajt om psykisk ohälsa hos unga

Publicerat av: Redaktionen

Tillsammans med Sveriges Psykologförbund, Sveriges Elevkårer och Stiftelsen Företagsam har Lärarnas Riksförbund beviljats drygt fem miljoner kronor från Arvsfonden för att skapa en webbplats för unga om psykisk ohälsa.

Stor satsning på ny sajt om psykisk ohälsa hos unga 2Webbplatsen kommer att finnas under den väletablerade och välbesökta Psykologiguiden.se

Många barn och ungdomar lider idag av stress, psykiska problem och funktionsnedsättningar som försämrar deras livskvalitet och skapar särskilda svårigheter i skolarbetet. Målet är nu att bygga upp ett virtuellt kunskapsstöd med kvalitetssäkrad och trygg information som ska nå ut brett till både de unga, deras föräldrar och skolans professionella.

Så här kommenterar Anders Wahlberg, ordförande för Sveriges Psykologförbund
”Vi vet att den psykiska ohälsan tyvärr ökar bland barn och ungdomar. Därför är det så fantastiskt att vi får möjlighet att både bygga ett system för information till målgrupperna, men också möjligheten att, med hjälp av våra samarbetspartners, implementera kunskap och åtgärder i skolorna.”

”Många barn idag lider av psykisk ohälsa som skapar speciella svårigheter i skolarbetet” säger Sara Svanlund, Lärarnas Riksförbunds 2:e vice ordförande. ”Vi som lärare ser att skolans elevhälsa och möjligheter att ge särskilt stöd inte räcker till för behoven som finns, både för att arbeta förebyggande och motverkande av psykisk ohälsa. Den nya sidan kan komplettera de resurser som redan finns men också visa på att det krävs mer resurser för att täcka behoven.”

”Många av Sveriges elever vittnar om ökad stress och ökade psykiska besvär och enligt elevkårerna har situationen blivit alltmer allvarlig de senaste åren”, säger Sveriges Elevkårers ordförande Lina Hultqvist. ”Genom en webbplats för unga om psykisk ohälsa hoppas vi nu kunna bryta den här trenden och se till att fler unga får tillgång till den hjälp de behöver och stöd för att nå en gymnasieexamen.”

Emily Storm, verksamhetsansvarig för Psykologiguiden.
”Vi får in mängder av frågor till Psykologiguiden från unga i åldern 12 – 17 år som handlar om psykisk ohälsa och neuropsykiatrisk problematik. Hittills har vi bara haft resurser att besvara ett fåtal av dessa frågor. Vi är väldigt glada att vi nu får möjligheten att bygga upp en särskild sektion på Psykologiguiden för att möta de ungas behov av stöd och information men även för att bistå föräldrar och skolpersonal med användbara/relevanta verktyg.”

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>