Stor osäkerhet kring hur vaccination mot covid-19 och säsongsinfluensa kan kombineras
Hem COVID-19 Stor tveksamhet kring hur vaccination mot covid-19 och säsongsinfluensa kan kombineras

Stor tveksamhet kring hur vaccination mot covid-19 och säsongsinfluensa kan kombineras

Publicerat av: Redaktionen

Vaccinationen mot säsongsinfluensan har nyligen inletts.

Doktor24, som vaccinerar på ca 60 apotek runt om i landet slår nu larm om att det råder osäkerhet om vad som gäller när det kommer till timing och hur vaccination mot covid-19 och säsongsinfluensa kan kombineras.

Många uppger att de är tveksamma till att vaccinera sig mot säsongsinfluensa eftersom de har uppfattningen att det ska ”krocka” med den tredje dosen covid19-vaccin som nu är aktuell. Många möts även av motstridiga besked i kontakt med vården och patienter vittnar om att de nekats den tredje dosen Covid-vaccin med hänvisning till att de nyligen vaccinerats mot säsongsinfluensa. Riktlinjerna kring karens har nyligen ändrats och enligt Folkhälsomyndighetens riktlinjer kan säsongsinfluensavaccinet och covid19-vaccinet tas samtidigt.

Stor osäkerhet kring hur vaccination mot covid-19 och säsongsinfluensa kan kombineras

Rolf Gustafson

– Det råder en hel del missförstånd hur man ska kombinera vaccin mot covid-19 och influensa. Det är ju bra att folk är angelägna att få den tredje dosen mot covid men många vet inte att de kan ta dessa två vaccin samtidigt och väntar eller avstår därför helt att vaccinera sig mot säsonginfluensan vilket är oroväckande, säger Rolf Gustafson, docent i infektionssjukdomar och klinisk immunolog på Doktor 24.
Förra säsongen var en icke-säsong på grund av covidrestriktionerna. Nu när fler är vaccinerade och allt fler rör sig ute i samhället igen bedömer experter att influensa och andra virussjukdomar kommer att slå till rejält.
– Säsongsinfluensan är en allvarlig och i värsta fall dödlig sjukdom och det är viktigt att människor får rätt information, särskilt de som tillhör en riskgrupp, så att de får tillgång skydd via vaccination, säger Rolf Gustafson.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>