Stora mängder av läkemedel har beslagtagits
Hem NYHETER Stora mängder av läkemedel har beslagtagits

Stora mängder av läkemedel har beslagtagits

Publicerat av: Redaktionen

Över 190 myndigheter från sammanlagt 90 länder deltog i en årligen återkommande internationell kontrolloperation mot olagliga läkemedel, Pangea.

Stora mängder av läkemedel har beslagtagits 1

I Sverige har bland annat lugnande läkemedel, potenshöjande läkemedel, dopningsmedel och antibiotika beslagtagits och 175 webbsidor har stängts ner under den årligen återkommande internationella kontrolloperationen mot olagliga läkemedel, Pangea.

Cirka 10 miljoner tabletter, kapslar och ampuller har tagits i beslag och över 3670 webbsidor har stängts ner. I Sverige har bland annat lugnande läkemedel, potenshöjande läkemedel, dopningsmedel och antibiotika beslagtagits och 175 webbsidor har stängts ner.

– Under årets kontrolloperation har vi valt att titta brett på alla typer av läkemedel och har bland annat stoppat över 1 kilo dopningsmedel och beslagtagit både lugnande medel och antibiotika, säger Linda Rundqvist, operationsansvarig Pangea XI, Tullverket.

Operation Pangea XI genomfördes i post- och kurirflödena på Arlanda den 9 till 16 oktober. Aldrig någonsin har så många myndigheter världen över deltagit i operationen för att gemensamt inrikta sig mot illegal onlineförsäljning av olagliga läkemedel. Det primära syftet med operation Pangea XI är att skydda folkhälsan och öka allmänhetens medvetenhet om riskerna med att köpa läkemedel från webbplatser som inte har tillstånd att sälja läkemedel.

– Att handla receptbelagda läkemedel utan att träffa en läkare innebär risk för att du får fel medicin, fel dos eller att effekten blir fel eller uteblir. För att handla säkra och effektiva läkemedel på nätet är det viktigt att vända sig till godkända apotek. De känns igen genom den nationella apotekssymbolen, säger Eva-Lena Bergens, utredare, Läkemedelsverket.

I Sverige har Läkemedelsverket, Polisen och Tullverket samverkat i operationen, som omfattat insatser mot både införsel och försäljning av olagliga läkemedel i landet. Med olagliga läkemedel menas läkemedel som inte har tillstånd att säljas i Sverige. Tullkontroller har genomförts vid post- och kurirterminaler på Arlanda som hanterar försändelser från utlandet. Läkemedelsverket har också deltagit på Arlanda. Polisen har fokuserat på genomgång av webbsidor.

– Polismyndighetens roll i den här kontrolloperationen har bland annat varit att informera internetleverantörer, webbhotell och domänägare om kunder som ägnar sig åt försäljning av illegala läkemedel, säger Emil Eisersjö, kommissarie, Nationella Operativa Avdelningen, Polisen. Vi har jobbat med att anmäla försäljningssidor, vilket vi hoppas kan leda till att många av dessa stängs ner.

Bland de internationella resultaten syns en ökning av beslagen av antiinflammatoriska tabletter samt läkemedel mot reumatism. Tullverket har genomfört kontroller som resulterat i över 130 beslag.

Hittills i år har Tullverket beslagtagit cirka 140 000 tabletter och kapslar och 124 kg pulver ej narkotikaklassade läkemedel. Beslagtagna narkotikaklassade läkemedel uppgår hittills i år till cirka 920 000 tabletter och kapslar och över 150 kg pulver.

År 2008 vad det första året som Pangea genomfördes. Pangea är en förkortning för vad operationen handlar om, Public Health, Awareness, Network and liaison, Gather Evidence, Execute Sherches, Arrest and Prosecute.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>