Strålkirurgi med Gamma Knife firar femtio år med över en miljon behandlade patienter
Hem NYHETER Strålkirurgi med Gamma Knife firar femtio år med över en miljon behandlade patienter

Strålkirurgi med Gamma Knife firar femtio år med över en miljon behandlade patienter

Publicerat av: Redaktionen

Elektas ständigt utvecklade Leksell Gamma Knife är ett till synes bestående och ofta bästa alternativ för att behandla en lång rad intrakraniella sjukdoma.

Strålkirurgi med Gamma Knife firar femtio år med över en miljon behandlade patienter 2Den första patienten som fick stereotaktisk strålkirurgi med Leksell Gamma Knife® i klinisk miljö fick det i samband med behandlingen av ett hypofysadenom. Behandlingen utfördes på Sophiahemmet i Stockholm den 27 januari 1968.

År 2018 – då strålkirurgi med Gamma Knife® firar 50 år – har så många som 1,1 miljoner människor fått denna behandling. I dag behandlar 330 kliniska Leksell Gamma Knife center, fördelade på 54 länder, årligen sammanlagt 80 000 nya patienter.

– Professor Lars Leksell skulle vara oerhört stolt över att hans uppfinning har funnits kvar under så många decennier, vilket inte bara är ett bevis på kraften hos hans ursprungliga Leksell Gamma Knife-enhet, utan också ett tecken på hans engagemang i att fortsätta att bygga vidare på, förfina och förnya Leksell Gamma Knife-plattformen för att förbättra vården av och resultaten för patienterna, säger Elektas VD och koncernchef Richard Hausmann, när han talar om den framlidne Lars Leksell, pionjär inom neurokirurgi och skapare av Gamma Knife.

Det var Lars Leksells livslånga passion för tillämpad stereotaxi, dvs. användningen av tredimensionella koordinater för att med exakthet kunna kartlägga anatomiska strukturer som inte kan visualiseras direkt, och de oerhört goda resultat han kunde uppnå genom att förstöra en sjuklig förändring i hjärnan med hjälp av en radiofrekvensgenerator och elektroder, som gav honom idén till Leksell Gamma Knife.

– Att kombinera stereotaktiska metoder med strålterapi möjliggjorde precis och icke-invasiv behandling av hjärnvävnaden, vilket förändrade behandlingen av ett antal hjärnsjukdomar i grunden, tillägger Richard Hausmann.

Under 2015 lanserades plattformens sjätte generation, Leksell Gamma Knife® Icon™, vilket innebar den mest genomgående uppgraderingen av Leksell Gamma Knife-tekniken. Icon erbjuder ny klinisk och operativ kapacitet, vilket ytterligare utökar användningsområdet för strålkirurgi med Gamma Knife, den mest kliniskt beprövade strålkirurgimetoden för att behandla maligna och benigna tumörer, kärlsjukdomar och funktionella indikationer.

Kombinerar skonsamhet med precision i världsklass

Med sin oomtvistat högsta standard för behandling av intrakraniella indikationer är strålkirurgi med Gamma Knife ett skonsammare alternativ till traditionell hjärnkirurgi och strålning av hela hjärnan för metastatiska sjukdomar, vilket innebär cancer som har spridit sig från hjärnan till andra delar av kroppen. Leksell Gamma Knife riktar med extremt hög precision upp till tusentals lågintensiva strålar mot ett eller flera mål under ett eller flera behandlingstillfällen.

De traditionella indikationerna för strålkirurgi med Gamma Knife är:

  • Benigna förändringar, såsom meningiom, akustiska neurom och hypofysadenom
  • Maligna tumörer såsom gliom och metastaser
  • Kärlsjukdomar, i första hand arteriovenösa missbildningar
  • Funktionella sjukdomar, i första hand trigeminusneuralgi

– Leksell Gamma Knife är ett lysande exempel på en omvälvande teknologi som genom kontinuerliga uppdateringar under åren nu betraktas som en innovation som har kommit för att stanna, säger L. Dade Lunsford, MD, Lars Leksell Professor & Distinguished Professor of Neurological Surgery vid University of Pittsburgh, samt en av cheferna för Center for Image-Guided Neurosurgery vid University of Pittsburgh Medical Center (UPMC).

År 1987 introducerade dr Lunsford Gamma Knife på UPMC, det första system som började användas i USA.

– När vi installerade den första enheten för 30 år sedan var det någon av en chansning, för ingen var säker på dess potential och roll i slutänden. I år har UPMC behandlat sin 15 000:de patient och tekniken är väletablerad, säger L. Dade Lunsford.

Ikonisk behandling av hjärnsjukdomar

– Introduktionen av Icon var verkligen ett jättesteg framåt för Gamma Knife-teknologin. I och med att Icon bygger vidare på precisionen hos Gamma Knife och lägger till ny teknik såsom integrerad bildtagning och ett alternativ utan ram erbjuder den läkarna möjligheten till en mer individanpassad behandling utan att göra avkall på precisionen och korrektheten. Och hur otroliga Gamma Knifes första 50 år än har varit, har nästa halvsekel potential för att göra verklighet av allt vi kan föreställa oss för den här tekniken, vilket kommer att ge betydligt fler patienter tillgång till denna skonsamma och kliniskt beprövade behandlingsmetod, säger Richard Hausmann.

För mer information om Leksell Gamma Knife Icon, besök elekta.com/GammaKnife50.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>