Svensk e-identitet möjliggör digital konsultation för ukrainska flyktingar hos Familjens Jurist
Hem HÄLSA Svensk e-legitimation möjliggör digital konsultation för ukrainska flyktingar hos Familjens Jurist

Svensk e-legitimation möjliggör digital konsultation för ukrainska flyktingar hos Familjens Jurist

Publicerat av: Redaktionen

Under den senaste månaden har mängder av ukrainska invånare tvingats lämna sin trygghet och söka sig till andra länder.

Ett av dessa länder är Sverige, och för att underlätta för de ukrainska flyktingarna har vi på Svensk e-identitet gjort det möjligt för Familjens Jurist att implementera e-legitimationen Freja eID.

Ett samarbete som vi är väldigt stolta över.

Svensk e-identitet möjliggör digital konsultation för ukrainska flyktingar hos Familjens JuristJuridisk rådgivning ska vara tillgänglig för alla

Tillsammans med vår kund Familjens Jurist, som anlitat oss för personvalidering, har vi i dagarna skrivit ytterligare ett avtal om att lägga till tjänsten Freja eID för identifiering av ukrainska flyktingar vid pro-bono konsultationer. Det innebär att flyktingar från ukraina kommer att kunna använda Freja eID istället för sitt pass för att bevisa sin identitet om de bokar digital konsultation hos Familjens Jurist.

Genom en konsultation kommer Familjens Jurist kunna ge de ukrainska flyktingarna en genomgång av hur ansökningsprocessen ser ut, för den som söker skydd. De delar även information om gällande boende och dagersättning enligt lagen om mottagande för asylsökande.

Victoria Thore, vd Familjens Jurist berättar att: ”För oss som arbetar på Familjens Jurist är det viktigt att juridisk rådgivning är tillgänglig för alla. Det är därför en självklarhet för oss att erbjuda kostnadsfri digital rådgivning till alla de ukrainska flyktingar som kommit till Sverige under våren. För att det ska vara möjligt behöver de kunna identifiera sig digitalt vid konsultationerna, vilket möjliggjorts genom vårt samarbete med Svensk e-identitet och Freja”.

Viktigt för oss att bidra

“Vi på Svensk e-identitet känner verkligen att det är viktigt för oss att bidra på alla de sätt som vi kan gällande att underlätta den nya och mycket svåra verklighet som många ukrainare nu ställs inför. Därför känns det mycket bra att vara en del av denna insats.” Berättar Joseph Qureshi, försäljningsansvarig på Svensk e-identitet.

Öppnar upp för ukrainska pass

I slutet på mars meddelade Freja eID Group AB att man med anledning till situationen i Ukraina har öppnat upp för stöd av ukrainska pass i sin digitala plånbok, som bland annat innehåller en e-legitimation. Att det nu finns stöd för ukrainska pass ger möjligheten att svenska kommuner, myndigheter och organisationer kan skapa digitala processer som förenklar i mötet med de ukrainska flyktingar som kommer till Sverige.

Johan Henrikson, vd Freja eID Group kommenterar: ”En e-legitimation är en central komponent för att kunna hantera olika digitala processer i det svenska samhället därför såg vi till att lägga till stöd för ukrainska pass i Frejas digitala plånbok så fort vi kunde. Familjens Jurist blir det första, privata bolaget som samarbetar med oss och Svensk e-identitet för att underlätta för denna utsatta grupp människor, ett fint initiativ som vi uppskattar och är glada att kunna bidra till.”

När man som utländsk medborgare skaffar Freja eID som sin digitala legitimation kommer man inte automatiskt åt svenska e-tjänster inom kommun, myndigheter och organisationer. För att få åtkomst till dessa förutsätter det att tjänster, såsom Familjens Jurist i detta fallet, gör ett aktivt val att stödja detta.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>