Svenska folket ger grönt ljus till mer digital vård
Hem UNDERSÖKNING Svenska folket ger grönt ljus till mer digital vård i framtiden

Svenska folket ger grönt ljus till mer digital vård i framtiden

Publicerat av: Redaktionen

Tre av fyra svenskar kan tänka sig att använda digital vård i framtiden och många öppnar även upp för att dela den egna hälsodatan.

Det här visar en ny undersökning om vården som PwC har tagit fram med stöd av Kantar/Sifo.

Resultaten visar att motståndet till digital vård är störst bland äldre personer, där var tredje person uppger att de inte vill använda digitala vård alls. Det finns också en skepsis bland personer med lägre utbildning, där så många som 42 procent säger blankt nej till digital vård.

Ur ett geografiskt perspektiv så hamnar Västsverige klart över snittet och i Göteborg är det så många som 83 procent som ställer sig bakom digital vård, vilket kan jämföras med de andra storstäderna, Stockholm och Malmö, där motsvarande siffror hamnar på 72 respektive 73 procent.

Svenska folket ger grönt ljus till mer digital vård

Henrik Schildt

Undersökningen har även tittat närmare på hur svenska folket ställer sig till att dela data om den egna hälsan. Här visar resultaten att en klar majoritet – 57 procent – säger ja till att dela hälsodata.

– Vi ser samma tendens som för inställningen till digital vård, där kvinnor är mindre benägna att dela hälsodata. 53 procent svarar ja på frågan, vilket kan jämföras med 60 procent av männen. Även här finns det geografiska skillnader. I Göteborg är det till exempel 60 procent som kan tänka sig att dela hälsodata, men i Småland är det bara 47 procent som ger samma svar, avslutar Henrik Schildt.

 

 

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>