Tobii Dynavox ger människor med ALS möjlighet att skapa sin egen syntetiska röst inom några minuter
Hem NYHETERIT-LÖSNING Tobii Dynavox ger nu människor med ALS möjlighet att skapa sin egen syntetiska röst inom några minuter

Tobii Dynavox ger nu människor med ALS möjlighet att skapa sin egen syntetiska röst inom några minuter

Publicerat av: Redaktionen

Tobii Dynavox, världsledaren inom kommunikationshjälpmedel, lanserar idag en ny lösning för ”voice banking” som används i programvaran TD Talk.

Genom att använda dotterbolaget Acapela Groups lösning My Own Voice kan personer med sjukdomar som ALS skapa en personlig syntetisk röst och använda den direkt i TD Talk.

För personer som har diagnostiserats med ALS eller andra diagnoser som leder till talsvårigheter, är det avgörande att kunna spela in sin röst och skapa en syntetisk variant av rösten innan den går förlorad, och på så vis behålla en stor del av den egna identiteten. Tidigare har möjligheten att skapa en egen syntetisk röst, så kallad ”voice banking”, ofta blivit tillgänglig alltför sent eftersom det har varit beroende av att använda ögonstyrda kommunikationshjälpmedel, som ofta förskrivs först när människor med ALS redan har börjat förlora rösten. I tillägg får de som har skapat en syntetisk röstkopia ofta vänta länge på förskrivning av ett ögonstyrt hjälpmedel, trots att de långt tidigare förlorat rösten.

Eftersom TD Talk kan laddas ner och användas med både pekskärm och ögonstyrning på vanliga surfplattor, kan de som fått en diagnos som resulterar i förlorad röst nu enkelt spela in den egna rösten direkt vid diagnos. Endast 50 fraser behöver spelas in för att säkerställa och spara den unika rösten, vilket vanligtvis kan göras på mindre än 30 minuter. De inspelade fraserna används sedan för att enkelt skapa en egen syntetisk röst, från Tobii Dynavox oberoende dotterbolag Acapela Group eller andra leverantörer. Funktionen för voice banking är för närvarande tillgänglig på knappt 20 språk.

Tobii Dynavox ger människor med ALS möjlighet att skapa sin egen syntetiska röst inom några minuter”Med den nya integrationen av voice banking vill vi hjälpa det stora antal människor som fått en diagnos som leder till förlorad röst, och som vill kunna spela in sin röst i tid innan de förlorar den”, säger Markus Cederlund. Chief Product Officer på Tobii Dynavox. ”Genom att göra det möjligt för fler personer att bevara sin röst och därmed en del av sin identitet, även vid allvarliga diagnoser, tror vi att vi kan bidra väsentligt till ökad livskvalitet.”

 

 

 

 

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>