Svenska medtech-startupen Doccla får uppdraget att distansmonitorera covid-19-patienter för engelska NHS
Hem COVID-19 Svenska medtech-startupen Doccla får uppdraget att distansmonitorera covid-19-patienter för engelska NHS

Svenska medtech-startupen Doccla får uppdraget att distansmonitorera covid-19-patienter för engelska NHS

Publicerat av: Redaktionen

Den svenska medtech-startupen Doccla, pionjär inom virtuella vårdavdelningar, har fått i uppdrag att distansmonitorera covid-19-patienter för NHS, den engelska allmänna hälso- och sjukvården.

Svenska medtech-startupen Doccla får uppdraget att distansmonitorera covid-19-patienter för engelska NHS 1

Doccla

Docclas digitala lösning innebär att fler covid19-patienter kan vistas hemma där kliniker har uppsikt över deras hälsa och tillfrisknande på distans samtidigt som sjukhuset frigör vårdplatser för andra patienter.

Sedan covid-19-pandemins utbrott har Northampton General Hospital NHS Trust (NGH) samarbetat med Doccla kring utvecklandet av en modell för att på distans övervaka covid-19 patienter. I praktiken innebär det att patienterna utrustas med smarta bärbara enheter i hemmet som genom en färdigkonfigurerad mobiltelefon skickar information till kliniker på NGH. Datan ger klinikerna underlag för beslutsfattande om vård och behandling av patienterna. En färsk studie bland de första 40 patienterna samt det kliniska teamet på NGH, visar ett mycket starkt stöd för Docclas modell för distansmonitorering.

”Det är oerhört glädjande att vi som ett svenskt medtech-startup får chansen att samarbeta med engelska NHS för att underlätta deras arbete under den globala pandemin. Vår tjänst för att övervaka olika patientgrupper på distans gör att fler patienter kan vistas hemma vilket innebär att sjukhuset samtidigt kan ge vård till fler. Vi ser en stor potential och kommer inom den närmaste framtiden rulla ut tjänsten i nära samarbete med fler sjukhus”, säger Martin Ratz, grundare och styrelseordförande på Doccla.

Doccla använder sig av den senaste tekniken för bärbara enheter som gör det möjligt för medicinsk personal att via en säker webbläsare övervaka vitalparametrar, som puls, blodtryck, andningsfrekvens och kroppstemperatur, från patienter som vistas i hemmet. De virtuella vårdavdelningarna gör det möjligt för NHS att minska antalet covid-19-patienter som behöver vara kvar på sjukhuset vilket innebär att de kan hantera fler patienter. Genom snabb implementering,heltäckande supportstruktur och minimal insats som krävs av NHS, kan Doccla omgående minska kostnaden och arbetsbelastningen för hälso- och sjukvården under denna krävande situation.

“Vi använder Docclas lösning för utökad kapacitet och för att förbättra det kliniska stödet samtidigt som vi gör det möjligt för patienter att stanna hemma, som annars kanske hade behövt vara inlagda på sjukhuset. Det här är ett av sjukhusets tillvägagångssätt att möta covid-19 utbrottet”, säger Chris Pallot, chef för strategi och samarbeten på NGH.

För covid-19-patienter innebär de virtuella vårdavdelningarna en minskad oro samt färre sjukhusbesök. Bredden av den data som samlas in med hjälp av de bärbara enheterna ger patienten en försäkran om att deras vårdgivare har deras hälsa under uppsikt och att de får hjälp om den försämras.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>