Svenskarna efterfrågar e-tjänster för boende och sjukvård
Hem NYHETER Svenskarna efterfrågar e-tjänster för boende och sjukvård

Svenskarna efterfrågar e-tjänster för boende och sjukvård

Publicerat av: Redaktionen

Varannan svensk vill ha en digital tjänst för att kunna se lediga lägenheter, tomter och fastigheter i sin kommun. Det visar en undersökning från Visma genomförd av Sifo, om e-tjänster. Lika många vill ha en e-tjänst med en komplett digital sjukvårdsjournal.

– Boende och hälsa är två viktiga områden för de flesta medborgare. Många vill också kunna sköta ärenden i just de frågorna enkelt, smidigt och digitalt när man själv önskar. Medborgarna förväntar sig att kommuner och myndigheter följer med i utvecklingen och tillhandahåller moderna digitala tjänster, säger Erika Berggren, expert på e-tjänster på Visma Consulting.Svenskarna efterfrågar e-tjänster för boende och sjukvård 2

Nära hälften, 49 procent, anser att en e-tjänst för lediga fastigheter borde finnas. Fyra av tio anser även att det borde finnas en e-tjänst som hanterar ärenden relaterade till ens boende, såsom sophämtning, bygglov och blomlådor.

Många anser att ärenden kring den personliga sjukvården borde bli mer digitala. 48 procent tycker att en e-tjänst som ger en komplett digital sjukvårdsjournal är viktig. 43 procent skulle även vilja kunna boka och hålla koll på vaccinationer via en e-tjänst.

– Många kommuner har idag redan någon form av grundläggande digital tjänst inom områdena boende och hälsa. Men det finns mycket kvar att bygga vidare på och utveckla. Med en bred e-tjänsteplattform i botten är det enkelt att successivt bygga på utbudet av e-tjänster. Ökad tillgänglighet tillsammans med effektivare handläggning av ärenden är den stora vinsten, säger Erika Berggren.

Om undersökningen
Den statistiska undersökningen genomfördes på uppdrag av Visma i samarbete med Kantar Sifo under oktober 2016 med 1 731 respondenter i åldrarna 18-79 år.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>