Hem NYHETER Tataa Biocenter bidrar till ökad testkapacitet för covid-19 inom Västra Götalandsregionen

Tataa Biocenter bidrar till ökad testkapacitet för covid-19 inom Västra Götalandsregionen

Publicerat av: Redaktionen

Tataa Biocenter AB har upphandlats av Västra Götalandsregionen för att ytterligare öka regionens testkapacitet för covid-19.

Tataa Biocenter bidrar till ökad testkapacitet för covid-19 inom Västra Götalandsregionen 2

Kiran Busayavalasa, Elina Ekedahl, och Nathalie Panasco från Tataa Biocenters covid-19 team

Direktupphandlingen omfattar analyser av PCR-prover tagna inom primärvården i Västra Götaland. Testerna visar om en person, oavsett symtom, har en pågående covid-19-infektion eller inte.

Tataa Biocenter står bakom det enda svenskproducerade testet på området som är godkänt för Europamarknaden, TATAA GrandPerformance SARS-CoV-2 Detection Kit. Det utvecklades och validerades under våren, finns registrerat för CE-IVD hos Läkemedelsverket, och ska nu användas för analyserna.

”Det känns riktigt bra att kunna bidra till den offentliga testningen. Förutom diagnostik med PCR har vi möjlighet att hjälpa till med genotypning och sekvensering av viruset, för att identifiera riskfall, och för smittspårning om det blir aktuellt”, säger Mikael Kubista, VD för Tataa Biocenter.

Tataa Biocenter är sedan tidigare upphandlad partner med Göteborgs universitet, och har ett flertal samarbeten med forskare och kliniker verksamma vid Sahlgrenska akademin och Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

Sedan början av året har Tataa Biocenters arbete fokuserats på corona. Tataa har uppgraderat sitt laboratorium för att möta de ökade säkerhetskraven vid covid-19-testning, inhämtat nödvändiga tillstånd, utbildat personal, installerat IT-system och validerat analysflödet i samråd med bland andra Folkhälsomyndigheten.

Tataa har också etablerat plattformen www.coronapassport.se för resenärer från Sverige, som behöver PCR-test för covid-19 och friskhetsintyg vid negativt testsvar.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>