Teknisk Inblick: Ergonomi och hygien möter effektivitet och automatisering när Nya Karolinska sjukhuset hanterar avfall och tvätt
Hem NYHETER Teknisk Inblick: Ergonomi och hygien möter effektivitet och automatisering när Nya Karolinska sjukhuset hanterar avfall och tvätt

Teknisk Inblick: Ergonomi och hygien möter effektivitet och automatisering när Nya Karolinska sjukhuset hanterar avfall och tvätt

Publicerat av: Redaktionen

Logiwaste har levererat tre system till nya Karolinska sjukhuset.

Teknisk Inblick: Ergonomi och hygien möter effektivitet och automatisering när Nya Karolinska sjukhuset hanterar avfall och tvätt 1

Logiwaste automatiska inomhusinkast för avfall och tvätt

Systemen ger sjukhuset en effektiv och automatiserad hantering av avfall och tvätt. Det innebär samtidigt en enkel, hygienisk och ergonomisk hantering för användaren.

På nya Karolinska sjukhuset i Solna möts patienterna av en vårdmiljö i absolut framkant. Här har planering och utformning genomgående utgått från patienterna och deras bästa. Det innebär även att det ställts höga krav på de bakomliggande systemen som påverkar driften av sjukhuset, inte minst en effektiv, hygienisk och samtidigt ergonomisk hantering av avfall och tvätt.

Logiwaste har levererat tre olika system i sjukhuset. Ett automatiskt sopsugsystem, ett system för tvätthantering och ett köksavfallssystem.

Systemen började användas i samband med öppnandet av det nya sjukhuset. Personalen kan nu slänga avfall och tvätt i fler än 220 helautomatiska inkastluckor som finns placerade i miljörum fördelade över sjukhusets byggnader och våningsplan.

Sopsugssystemet för avfall hanterar fyra olika avfallsfraktioner; restavfall, papper, plast och pappersförpackningar. Säckar med de olika avfallsfraktionerna slängs via samma sopinkast och använder samma rörsystem fram till terminalen. Tvätt slängs via samma modell av inkastluckor och samlas upp i vagnar i botten på varje schakt innan fortsatt automatiserad hantering.

Systemen för avfall och tvätt ger en hygienisk och ergonomisk arbetsmiljö för personalen

Inkastluckorna har beröringsfri elektronisk öppning och stängning med hjälp av RFID-läsare. Inkastluckorna öppnas och stängs automatiskt efter att användaren valt den avfallsfraktion som ska slängas. En lågt placerad öppning på inkastluckan gör det samtidigt bekvämt och ergonomiskt för personalen att slänga avfall och tvätt utan behov av tunga lyft.

Systemen som Logiwaste levererat ger sjukhuset en effektiv och automatiserad hantering av avfall och tvätt. För användarna innebär detta system samtidigt en mycket enkel, hygienisk och ergonomisk hantering med minskat manuellt arbete.

Så fungerar systemet på nya Karolinska sjukhuset

Användaren väljer den avfallsfraktion som ska slängas via en display med hjälp av en behörighetsstyrd RFID-bricka. Avfallet slängs av användaren och mellanlagras sedan automatiskt i rätt utrymme med hjälp av fraktionsväxlare i botten på varje schakt. Säckarna transporteras därefter vidare till terminalen med hjälp av undertryck via ett rörsystem. I terminalen samlas avfallet in sorterat i olika containers. Avfallsfraktioner med hög volym komprimeras för att minimera antalet vägtransporter.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>