Tolkvox: Barn behöver inte tolka åt sina föräldrar. Lösningarna finns.
Hem NYHETER Tolkvox: Barn behöver inte tolka åt sina föräldrar. Lösningarna finns.

Tolkvox: Barn behöver inte tolka åt sina föräldrar. Lösningarna finns.

Publicerat av: Redaktionen

Socialstyrelsen presenterade idag sin rapport ”Barn och andra anhöriga som översätter och medlar inom socialtjänst och hälso- och sjukvård”.

Tolkvox: Barn behöver inte tolka åt sina föräldrar. Lösningarna finns. 1

Barn som undersöks av läkare.

Rapporten konstaterar att barn i stor utsträckning agerar tolkar åt sina föräldrar och att detta kan få vittgående negativa konsekvenser, för såväl individer och familjer. Bland annat äventyrar det patient- och rättssäkerhet.

Tolkvox AB:s VD Mattias Schain kommenterar rapporten så här:

– Att problemet alls existerar handlar i grunden bara om att offentlig sektor är för långsam med att ta till sig de lösningar marknaden har skapat.

– Som exempel, har medarbetare hos de myndigheter som tecknat avtal med Tolkvox alltid en kvalificerad tolk till hands i mobilen. Då behöver barnen aldrig tolka.

Tolkvox AB tillhandahåller sedan hösten 2017 Sveriges myndigheter med kvalificerade tolkar från tretton länder, vilket har fyrdubblat antalet tillgängliga tolkar i Sverige. På ett knapptryck når användarna tolkar mellan engelska och 178 olika språk.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>