Fujitsu World Tour ”Framtidens lösningar är här”
Hem EVENEMANG Fujitsu World Tour ”Framtidens lösningar är här”

Fujitsu World Tour ”Framtidens lösningar är här”

Publicerat av: Redaktionen

Med temat – Human Centric Innovation – landade Fujitsu World Tour 2018 på Kistamässan i Stockholm.

Ett späckat program fyllt av spännande och intressanta föredrag dukades upp för besökarna och det var många som kom för att få en bild av framtiden.

Fujitsu World Tour ”Framtidens lösningar är här” 1

Moderator Frida Boisen och Karin Schreil, VD för Fujitsu i Sverige

Detta är sjätte gången som Fujitsu arrangerar denna världsomspännande eventturné. Det märks på genomförandet att de har klart för sig hur ett event av denna storlek ska planeras och genomföras. Valet av moderator är ett exempel på att allt är genomtänkt. Frida Boisen är erkänt mycket kunnig på digitalisering och sociala medier samt har ett gediget intresse för ny teknik. Hon hälsar oss alla varmt välkomna när hon intar scenen. Att årets tema inte är slumpmässigt valt står helt klart när Karin Schreil, VD för Fujitsu i Sverige samt ansvarig chef för Skandinavien, kommer upp på scenen. Frida frågar henne då om hennes förväntningar på dagens event?

”Jag har stora förväntningar på dagen. Innovation är ett mycket viktigt område för oss. Jag hoppas att ni alla tar chansen att söka upp oss i de olika avdelningarna på utställningsområdet. Vi har många på plats från Fujitsu idag så att alla besökare ska få en chans att ställa frågor och få se alla våra tjänster och produkter”, svarar hon.

150 år av diplomatiska relationer

1868 upprättade Japan och Sverige formella diplomatiska kontakter och i år firas detta 150-årsjubileum på flera olika sätt i de båda länderna. Sverige var ett av de första länder som Japan knöt vänskapsband med. Därför var det naturligt att Japans ambassadör i Sverige Jun Yamazaki var på plats och höll ett föredrag om likheterna och samarbetet mellan länderna. Ett område som såväl Japan som Sverige satsar stort på är innovation berättar han bland annat. Även den följande föredragshållaren Shigeru Sasaki lyfte fram likheterna mellan länderna när han berättade om de samhällsutmaningar som Fujitsu, med ny teknik, tar fram lösningar för. Han är CEO för Fujitsu Laboratories och CTO på Fujitsu.

Vi är lite bortskämda med att det mesta går att lösa med dagens datorer men det finns faktiskt områden där vi i teorin vet hur ett problem ska lösas men det tar alldeles för lång tid att praktiskt räkna ut lösningen. Även med de modernaste och snabbaste datorerna vi har haft tillgång till hittills.

”I denna stund finns det samhällsproblem som inte går att lösa med existerande teknologier, så som komplicerat beslutsfattande, där det handlar om att välja det bästa alternativet ur en stor uppsättning data”, sade Shigeru Sasaki under presentationen.

Snabb, snabbare, snabbast!

Hur ska de olösliga problemen då lösas? Svaret blir; Genom framtidens datorer – baserade på kvantteknologi. Digital Annealer är Fujitsus senaste stora innovation och ett steg på vägen mot kvantdatorer, då den är inspirerad av kvantteknologi. I tekniska termer bygger Digital Annealer på att blixtsnabbt lösa kombinatoriska optimeringsproblem utifrån en matematisk modell. Han tar läkemedelsforskning som ett exempel på användningsområde där en metod för att ta fram ny medicin är att söka efter likheter mellan olika molekyler. I den jämförelsen mellan molekyler som består av 50 atomer finns en närmast oändlig mängd kombinationer och det skulle ta en vanlig dator en kvadriljon år (24 nollor!) att jämföra samtliga. Hur lång tid tar det då för Digital Annealer? Svaret är lika hisnande som fantastiskt. Det tar endast en sekund!

På den pressträff som anordnades under dagen fick Shigeru Sasaki frågan om när han tror att vi får se de första kvantdatorerna.

”Det är för tidigt att svara på. Det handlar inte bara om hårdvaruutvecklingen. Det är lika viktigt att mjukvaran klarar av de nya kraven. Det går hand i hand men när den första kvantdatorn är en realitet kommer det att vara ett rejält genombrott i utvecklingen av datorer”, svarar han.

Tar den mänskliga kommunikationen till en ny nivå

Ett annat mycket intressant ämne är Artificiell Intelligens (AI) och Shigeru berättar att nästa generation av AI är här, så kallad Explainable AI. Den har förmågan att förklara logiken bakom sina insikter på ett begripligt sätt. För honom och Fujitsu är det viktigt att människan står i fokus så långt som möjligt. Man ser ett samspel mellan människa, AI och kommunikationsteknik. Ett spännande och konkret exempel är en röstigenkänningsenhet som kan översätta språk i realtid. Den kan användas inom t.ex. sjukvården för att underlätta kommunikationen mellan en läkare och en patient som inte talar samma språk.

En annan form av kommunikation är givetvis transporter med t.ex. bil, buss och tåg. Dr. Ayesha Khanna, som är en av grundarna till det Singaporebaserade företaget ADDO AI, berättade om olika lösningar för smarta städer. I Singapore kan man förflytta sig från en punkt till en annan och använda flera olika transportsätt såsom buss, tåg och taxi. Därefter gör man endast en betalning för hela resan. De tar även fram lösningar där kameror i bilen läser av förarens agerande och det används sedan som ett underlag för vilken premie man får på sin bilförsäkring. Lugna förare får lägre premie.

Ambitiöst utställningsområde

I år hade Fujitsu satsat på det stora utställningsområde som var navet för dagen. Där hade de samlat alla sina affärsområden på ett och samma ställe. Vid avdelningen för hälsovård fick vi en presentation av en ny ögonskanner som de har tagit fram. Med högupplösta bilder minskar risken för att läkarna missar begynnande starr och andra ögonsjukdomar.

Fujitsu World Tour ”Framtidens lösningar är här” 2

Dr. Ahmed Al-Jarro

Vi fick en pratstund med Dr. Ahmed Al-Jarro, Principal Researcher på Fujitsu Laboratories, som visade oss Walking Monitoring Tool som används i Finland idag. Med hjälp av sensorer kan man mäta hur mycket äldre patienter går under en dag. Med en vanlig stegräknare blir felprocenten onödigt stor eftersom de inte tar hänsyn till om patienten haltar eller på annat sätt har svårt att gå. Det här ger läkarna en mycket bättre bild av vilken typ av rehabilitering som patienten

Vid retail-montern pratade vi med Claus Lorenzen som är säljchef för Svenska Fujitsus retail-verksamhet. Han berättade engagerat om allt som händer inom e-handel och hur kundernas köpbeteenden förändras.

”Kunderna har inte samma tålamod längre och när de upplever att de har väntat länge så går de helt enkelt ut från butiken. Det är givetvis inte bra och risken är dessutom att de drar sig för att komma tillbaka en annan gång. Därför bygger vi bland annat system med monitorering och analys av kunderna köpbeteenden. Det gäller att fånga upp kunder som är på väg att gå”, berättar Claus.

Offentliga sektorn i fokus

Vi träffade också Mia Bartelson Enayatollah som är chef för avdelningen Offentlig sektor på Fujitsu i Sverige. Hon har inte tekniken som sin plattform utan den röda tråden i hennes yrkeskarriär är näringspolitik, bland annat på UD, och offentlig sektor.

”Man kan kanske säga att jag är en lite udda fågel i sammanhanget”, säger hon och skrattar.

Hon vet hur besluten tas och det är givetvis till gagn för både henne och kunderna. Hon menar att besluten flyttas ut i verksamheten och de tas oftare utifrån ett medborgarperspektiv. Den ökade digitaliseringen och automatiseringen gör att tjänsterna måste utvecklas hela tiden. Mia säger också att AI kommer starkt och att inom hennes område kommer vi att få se nya AI-lösningar inom bland annat transportområdet.

Samarbeten i olika former

Avslutningsvis får vi möjligheten till ett möte med Karin Schreil, VD för Fujitsu i Sverige samt ansvarig chef för Skandinavien. Vår första fråga blir om hon är nöjd med dagen?

”Jag är mycket nöjd, speciellt med den goda uppslutningen. Det har getts tillfälle till många intressanta och spontana möten. Det uppskattar jag verkligen”, svarar hon.

Under eftermiddagen var det en prisutdelning i tävlingen – Fujitsu Innovation Award. Vi frågar Karin vad syftet med den tävlingen är?

”Tävlingen är ny och vårt syfte är att stimulera studenter att utveckla nya innovationer. Vi vill komma närmare studenterna som är framtiden, både för näringslivet och samhället i stort. Vi har ett samarbete med Chalmers i Göteborg och vinnarna bjuds ner till Fujitsus verksamhet i Frankrike”, berättar hon.

”Allting går väldigt fort nu och utvecklingen av olika AI-lösningar går i en rasande fart. Ett sätt för oss att stötta den utvecklingen är att vi sätter upp flera centers för att främja det arbetet. Vi kallar de för Digital Transformation Centers (DTC) och de finns i nuläget i Tokyo, London och München. Inom kort kommer vi även att öppna ett DTC i Stockholm, närmare bestämt i Kista. Tanken är att det ska vara en plats för workshops, Processutveckling, Demo-körningar och inte minst Fritt tänkande. Ett annat område som alltid är viktigt för oss är natur- och miljöfrågorna. De är en del av vår gemensamma värdegrund på Fujitsu runt om i världen och vi har ett eget hållbarhetsprogram. Som ett exempel kan jag nämna vårt arbete med transportoptimering i Singapore och Tokyo. Syftet är givetvis att transporterna ska ha en så liten miljöpåverkan som möjligt. Miljön är dessutom något som står högt upp på agendan hos de unga som vi rekryterar”, avslutar en nöjd och stolt Karin Schreil.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>