Svenska techbolaget Mendi är först i världen med att ta neurofeedback från klinikerna till hemmabruk – genom en kombination av hjärnforskning, teknik och spel vill företaget tillgängliggöra avancerad hjärnträning till alla.
Neurofeedback används idag för att bland annat behandla stress, ångest samt för att förbättra mental styrka och kognitiv förmåga. Mendi har under de senaste månaderna beta-testas flitigt av kliniker samt privatpersoner med positiva resultat.
I september i år skickas de första produkterna ut och efterfrågan att förbeställa är enorm. Fram till och med fredag kan nyfikna förbeställa en Mendi via Kickstarter-kampanjen som redan slagit alla rekord i Sverige med över 17 miljoner insamlade kronor, vilket även är ett globalt rekord inom mental hälsa.
– Hjärnträning med hjälp av neurofeedback är en beprövad metod bland företagsledare och idrottsstjärnor. Med Mendi vill vi tillgängliggöra den senaste forskningen, innovationen, och hjälpmedlen för psykiskt välmående till den breda allmänheten.
– Jag fick själv möjlighet att testa Mendi under ett antal månader och märkte av en stor skillnad i mitt välmående – mitt minne förbättrades och mitt fokus blev noterbart bättre. Jag är otroligt imponerad av Mendi och gick därochdå från investerare till vd på bolaget, berättar Moha Bensofia, vd på Mendi, samt investerare i bolag som Werlabs och Natural Cycles.
Neurofeedback är en hjärnträningsteknik för att behandla stress, ångest, ADHD, sömnproblem, minnesproblem, migrän, posttraumatisk stress, autism, med mera. Ett träningspass i neurofeedback kostar runt 1500 kronor hos kliniker idag och Mendi är den första aktören att tillgängliggöra tekniken för allmänheten. Med hjälp av Mendis pannband kan användaren på egen hand träna upp sin hjärna genom att styra ett spel, enbart genom signaler från hjärnan, som visualiseras i den tillhörande appen.
Hjärnträning fungerar på liknande sätt som fysiskt träning av kroppen. Kroppen pumpar blod till det området som tränas vilket i sin tur gör att musklerna växer och blir starkare. Genom att spela spelet med hjälp av hjärnsignaler tillför kroppen blod till prefrontalkortex som stärker viktiga hjärnfunktioner.
– Det är väldigt spännande att se denna teknologi användas i en konsumentprodukt för första gången. Portabiliteten öppnar upp många nya möjligheter, säger Dr. Lennart Högman, Universitetslektor och ställföreträdande avdelningsföreståndare, Avdelningen för biologisk psykologi vid Stockholms Universitet.
Mendis pågående crowdfunding-kampanj via Kickstarter har slagit rekord i Sverige med över 17 miljoner kronor insamlade och även globalt rekord i kategorin “mental hälsa”. Fram till fredag 15 maj kan man delta i kampanjen och bli först med att testa produkten som levereras i september i år.
– Efterfrågan på Mendis produkt innan den ens har lanserats på marknaden är enorm, jag har aldrig varit med om något liknande. I Sverige har Kickstarter-kampanjen samlat in drygt 30 gånger så mycket som vi frågade efter. För den som vill bli bland de första att testa Mendi finns det fortfarande chans att backa oss via Kickstarter, avslutar Moha Bensofia, vd på Mendi.
Så fungerar Mendi:
- Sensorerna i Mendis pannband läser av din hjärnaktivitet genom en kombination av parametrar, som till exempel blodflöde och syresättning i prefrontalkortex, hjärnans kontrollcenter.
- Din kombinerade hjärnaktivitet visualiseras i ett träningsspel som du lär dig att kontrollera genom att slappna av, fokusera och enbart använda din hjärna.
- Genom ökat blodflöde, näringsämnen och syresättning i prefrontalkortex stärks din hjärna över tid. Din personliga utveckling går sedan att följa i appen.
Mendi kostar 3000 kronor via Kickstarter och ibutik kommer priset att ligga på 5000 kronor. Mendi kommer att skeppas ut till dem som förbeställt i september i år. Mendi backas av organisationer som Sting, Vinnova, NASA, Almi, EU, Stockholm Universitet och Neurofeedback Scandinavia.