Hem NYHETER Trollhättan först ut bland Sveriges kommuner att schemalägga med AI

Trollhättan först ut bland Sveriges kommuner att schemalägga med AI

Publicerat av: Redaktionen

Vård och omsorg lägger mycket tid på schemaläggning och ändå blir resultatet inte alltid det bästa.

Trollhättan först ut bland Sveriges kommuner att schemalägga med AI 3Med hjälp av Visma och den senaste smarta teknologin kan Trollhättan nu ta fram det mest rättvisa grundschemat – bara genom att trycka på en knapp.

– Under pilotprojektet tillsammans med Visma fick vi upp ögonen för att AutoSchema kan ta fram scheman mycket snabbare än vad som hittills varit möjligt. Det sparar tid och vi får bättre och mer rättvisa scheman när vi kan ägna mer tid åt finjusteringen, säger Håkan Svensson, bemanningsstrateg i Trollhättan Stad.

Schemaläggning inom vård och omsorg är komplicerat, kräver mycket resurser och resultatet blir inte alltid bra. Trollhättan med 5 000 anställda i kommunen har länge utmärkt sig på bemanningsområdet. Bland annat har man sett mätbara positiva hälsoeffekter, som högre genomsnittlig dygns- och veckovila, efter en centralisering av schemaläggningen inom omsorgsförvaltningen.

Tack vare ett nytt avtal med Visma Enterprise och Medvind WFM AutoSchema, kan Trollhättan nu ta stöd av AI och den senaste optimeringsteknologin för att skapa en ännu smartare schemaprocess.

– Grunden är det svåraste och mest tidskrävande vid schemaläggning. Det är många parametrar att ta hänsyn till och dessutom vill vi ge våra anställda möjligheten att önska när de vill ha en fridag. Maskinen har helt enkelt större kapacitet än vad en människa klarar och dessutom blir resultatet grymt rättvist, säger Håkan Svensson.

Medvind WFM AutoSchema är ett nylanserat schemaverktyg som använder den senaste optimeringsteknologin och AI för att lösa utmaningen med att snabbt få till scheman som bäst tar hänsyn till resursbehovet samt lagar och regler.

– Trollhättan har bidragit stort genom att hjälpa oss testa AutoSchema. Jag är jätteglad och stolt över att vi nu kan erbjuda kommuner och vården möjligheten att ta fram rättvisa scheman på bara 15-20 minuter. Den allra största vinsten är att de som arbetar i de här verksamheterna kan få bättre planerade arbetspass, säger Sofia Gerstenfeld, vd för Visma Enterprise.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>