Två av tre svenskar ändrar inte sin hudvårdsrutin efter säsong
Hem NYHETER Två av tre svenskar ändrar inte sin hudvårdsrutin efter säsong

Två av tre svenskar ändrar inte sin hudvårdsrutin efter säsong

Publicerat av: Redaktionen

Nu går vi mot kallare årstider och såväl temperatur som luftfuktighet sjunker.

Två av tre svenskar ändrar inte sin hudvårdsrutin efter säsong 2Många drabbas av hudbesvär såsom eksem och torr hud under vinterhalvåret, men mycket kan avhjälpas med anpassad hudvård. En ny Sifo-undersökning, gjord på uppdrag av Apotek Hjärtat, visar dock att två av tre svenskar inte ändrar sin hudvårdsrutin efter säsong.

Under vinterhalvåret är luften torrare och vi utsätts för kraftiga temperaturväxlingar mellan ett varmt och torrt inomhusklimat och den kyliga vinterluften. De yttre påfrestningarna varierar beroende på säsong, och kräver därför en anpassad hudvård för att fylla de nya behoven.

– Många tror nog att man kan ha samma hudvårdsrutin året om. Men på samma sätt som vi byter ut kläderna i garderoben behöver vi anpassa produkterna i badrumsskåpet för att klara påfrestningarna som huden utsätts för under vintern, säger Annika Svedberg, chefsapotekare på Apotek Hjärtat.

Mer tid hemma har lett till en ökad försäljning av skönhetsprodukter*. Enligt undersökningen lägger 16 procent av svenskarna mer tid på sin hudvårdsrutin än innan pandemin. Fler män än kvinnor lägger mer tid än innan, 18 procent av männen jämfört med 15 procent av kvinnorna. Särskilt äldre män, 65-79 år, där närmare var fjärde (23%) spenderar mer tid på sin hudvårdsrutin.

Apotek Hjärtats tips för en vinteranpassad hudvårdsrutin:

  1. Överdriv inte tvättandet. Var försiktig så att du inte tvättar bort ansiktets naturliga fett på morgonen innan du går ut. Det är bättre att du tvättar dig kvällen innan, så hinner ett skyddande fettlager bildas under natten. Om du är torr kan du smörja in dig med en återfettande kräm, både i ansiktet och på kroppen.
  2. Använd mild rengöring. Undvik uttorkande rengöringsprodukter och välj istället en rengöringscréme, rengöringslotion eller rengöringsolja som är snällare mot huden och hjälper till att bygga upp en skyddande barriär mot kyla.
  3. Välj fetare produkter. Många dagkrämer innehåller ofta vatten som kan frysa på huden när du är ute. Välj istället en lite fetare kräm och som innehåller fuktbindande ämnen som karbamid eller glycerin. Du kan också byta ut den vanliga dagkrämen mot en ansiktsolja eller kombinera de två genom att addera några droppar ansiktsolja till din vanliga dagkräm för ett förstärkt skydd. En vanlig missuppfattning är att ansiktsolja gör din hud ”oljig” och att den ökar risken för akne, den kan tvärtom balansera talgproduktionen i din hud och förhindra uppkomsten av akne.
  4. Glöm inte läpparna! Läpparna är extra känsliga för uttorkning eftersom de inte producerar någon talg. Det enda som hjälper är att smörja läpparna med ett bra återfettande cerat eller läppbalsam. Det går inte att smörja för ofta och på det sättet ”vänja” huden vid cerat.

Undersökningens resultat i korthet:

  • Två av tre (66 procent) svarar att de inte ändrar sin hudvårdsrutin beroende på säsong.
  • Fler kvinnor ändrar sin rutin beroende på säsong, drygt en av tre (37 procent) jämfört med en femtedel (20 procent) av männen. Unga kvinnor mellan 16-29 är de som förändrar sin hudvårdsrutin beroende på säsong i störst utsträckning (56 procent).
  • Nära en av fem (19 procent) svarar att de inte har någon hudvårdsrutin.
  • På frågan om coronapandemin påverkat hudvårdsrutinen svarar 3 procent att de lägger mindre tid, 16 procent lägger mer tid.
  • Närmare var femte (18 procent) av männen svarar att de lägger mer tid på sin hudvårdsrutin som resultat av coronapandemin. Särskilt äldre män, 65-79 år, där nästan var fjärde (23 procent) menar detta.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>