Två av tre tycker att TBE-vaccination är viktigt – men få är fullt vaccinerade
Hem UNDERSÖKNING Två av tre tycker att TBE-vaccination är viktigt – men få är fullt vaccinerade

Två av tre tycker att TBE-vaccination är viktigt – men få är fullt vaccinerade

Publicerat av: Redaktionen

Våren och sommaren ligger runt hörnet, och så även högsäsongen för fästingar och risken att drabbas av den fästingburna virussjukdomen TBE.

Två av tre tycker att TBE-vaccination är viktigt – men få är fullt vaccinerade

Det oroar en tredjedel (35 procent) av de tillfrågade och två av tre (66 procent) anser att det är viktigt att ta TBE-vaccin.

Trots detta är få fullt vaccinerade. Det visar en ny Sifo-undersökning, gjord på uppdrag av Apotek Hjärtat.

Enligt en ny Sifo-undersökning, gjord på uppdrag av Apotek Hjärtat, är drygt var tredje person (35 procent) orolig för att drabbas av TBE, en virussjukdom som sprids via fästingar och som kan orsaka hjärninflammation hos människor. Det är en ökning från förra årets mätning då 31 procent var oroliga.

Resultatet visar också att många tycker att det är viktigt att vaccinera sig mot TBE (66 procent). Samtidigt är nära hälften (49 procent), trots oron, ej fullt vaccinerade.

– Det är klokt att vaccinera sig mot TBE, speciellt om man ofta befinner sig i riskområden. Du kan också göra det svårare för fästingarna att bita sig fast genom att bära täckande kläder och skor. Man bör också ha som vana att kontrollera kroppen efter fästingar när man har varit ute i skog och grönområden, säger Annika Svedberg, chefsapotekare på Apotek Hjärtat.

Lång fästingsäsong

Varje år insjuknar drygt 300 personer i TBE i Sverige. Viruset finns framförallt hos fästingar i mellersta och södra Sverige där klimatet är mildare, men har på senare år spridit sig till fler platser. Stockholm, Uppsala och Södermanlands kusttrakter samt hela Mälardalen är särskilda riskområden. Även Västra Götaland är drabbat, med en markant ökning av antalet TBE-fall under det senaste decenniet. De som befinner sig i riskområden rekommenderas att vaccinera sig.

– Fästingsäsongen är lång och du kan bli smittad av TBE såväl under tidig vår som sen höst. Därför är det klokt att planera sin grundvaccination i god tid innan säsongen börjar, så att du får ett fullgott Grundvaccinationen innebär tre doser över en längre tid, säger Annika Svedberg.

Skillnader mellan unga och äldre

Det är stora skillnader mellan ungas och äldres TBE-vaccination. I åldersgruppen 18-29 år anser 72 procent att det är viktigt att ta TBE-vaccin, medan 65-79-åringar inte tycker att det är lika viktigt (63 procent). Samtidigt visar undersökningen att det främst är de äldre som vaccinerat sig. 34 procent av 65-79-åringarna är fullt vaccinerade medan endast var fjärde (26 procent) mellan 18-29 år är det.

Apotek Hjärtat erbjuder TBE-, influensa- och resevaccination i samarbete med Min Doktor och Vaccinova. För mer information om TBE och vaccination, kontakta 1177 eller ditt närmaste apotek.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>