Umeåbaserade Prediktera listat som ett av Europas hetaste AI-bolag
Hem NYHETER Umeåbaserade Prediktera listat som ett av Europas hetaste AI-bolag

Umeåbaserade Prediktera listat som ett av Europas hetaste AI-bolag

Publicerat av: Redaktionen

Umeåbolaget Prediktera har listats som ett av Europas hetaste AI-startups.

Umeåbaserade Prediktera listat som ett av Europas hetaste AI-bolag 1

Oskar Jonsson and Andreas Vidman, Prediktera

– Det här ger oss synlighet och kommer öka våra möjligheter att hitta partners, anställda och kunder i Europa och hela världen, säger Andreas Vidman, vd på Prediktera.

Den heta listan har kommit till efter att en kommitté, bestående av företrädare för investerare, stora företag, den akademiska världen, myndigheter och inkubatorer, har utvärderat ett stort antal nominerade startups. Genom en bedömningsprocess har man därefter valt ut de bästa AI-företagen i sina respektive länder. Bland annat har German Accelerator, Vinnova, Ignite Sweden, AI Sweden, RISE Research Institutes of Sweden och Hub France IA deltagit i arbetet.

På listan finns flera Umeåbolag: Codemill och deras spinoff-bolag Adlede, Algoryx Simulation och Prediktera.

Prediktera grundades 2015 och har fått stöd av Uminova Innovation och Umeå Biotech Incubator. I dag sitter bolaget i Umeå Biotech Incubators tillväxtlokaler på Tvistevägen. De har utvecklat en mjukvara för en ny kamerateknik som kallas för kemisk bildanalys. Med hjälp av den kan företag se egenskaper och kvaliteten på sina produkter och material i realtid, direkt i sina processer.

– Vår teknik kan tillämpas inom många olika branscher och på många typer av material. Till exempel kan man använda den vid kvalitetskontroll inom livsmedelsindustrin för att mäta innehållet av fett, protein och vatten i produkten – eller för att upptäcka kontaminanter och andra kvalitetsbrister, säger Andreas Vidman och fortsätter:

– Våra kunder kan även använda tekniken till automatisk klassificering och sortering av olika material, till exempel inom återvinningsbranschen eller gruvindustrin.

Han är glad och stolt över att få finnas med på topplistan i Europa.

– Det är en riktig kvalitetsstämpel som kommer hjälpa oss framöver. Vi utsågs även nyligen till ett av Sveriges hetaste AI-bolag och det har gett oss ökad synlighet och ökat antal kontakter, förfrågningar och intresse. Det känns väldigt roligt, säger Andreas Vidman.

Han fortsätter:

– Vi är glada över att kunna bidra till att Umeå uppmärksammas för sina bolag – och kanske framför allt för de bolag som har koppling till Umeå universitet. Det händer mycket i Umeå – det är en bra stad att bygga bolag i.

Prediktera är just nu inne i en intensiv fas.

– Vi har en färdig lösning och tillsammans med vår kamerapartner hoppas vi kunna hitta nya kunder inom olika industrier. Vi är ett grymt bra team som kompletterar varandra – och det kan ge oss riktigt bra affärer, säger Andreas Vidman.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>