Unik studie: Bup tacklar problematiskt dataspelande
Hem UNDERSÖKNING Unik behandlingsstudie: Bup tacklar problematiskt dataspelande

Unik behandlingsstudie: Bup tacklar problematiskt dataspelande

Publicerat av: Redaktionen

En av de första behandlingsstudierna för problematiskt dataspelande genomförs nu inom Regions Skånes barn- och ungdomspsykiatri (Bup).

Ambitionen är att fylla vårdens kunskapsluckor och göra att fler mår bättre i sitt dataspelande.

– Behandlingen i vår studie innebär inte att man ska behöva sluta spela helt, utan att man ska bli en bättre spelare. Målet är att man ska kunna spela och samtidigt sköta vardagliga saker som sömn och skola, säger Emma Claesdotter-Knutsson, överläkare i psykiatri, som leder gamingstudien.

Vad är problemet?

Unik studie: Bup tacklar problematiskt dataspelande

När unga får problem kopplat till dataspelande kan professionell hjälp behövas. Trots ett stort intresse för spelande bland unga har vården inget entydigt svar på hur en sådan behandling ska gå till.

– Det finns nog många föräldrar som dragit ur kontakten till datorn när spelandet gått för långt. Sådant kan leda till jobbiga situationer i hemmet. Därför hoppas att vi att studien i slutändan ska hjälpa unga att bli bättre spelare, att man kan må bra när man spelar, säger Emma Claesdotter-Knutsson.

Många medvetna om problemet

Ingen vet vad som är lagom tid att spela dataspel. Men det finns tecken som kan peka mot att något behöver förändras. Det kan handla om att spelandet orsakar mycket konflikter hemma, eller att man får svårt att gå och lägga sig för att man vill fortsätta spela.

– Ungdomar vet oftast att de har ett problem och är oroliga för att berätta om det. De tänker ”nej, då får jag sluta att spela med detsamma”. Därför genomför vi behandlingen med ungdomarna utan deras föräldrar, som får separat stöd via Bup, säger Emma Claesdotter-Knutsson.

Så behandlas problemet

Behandlingsmodellen bygger på kognitiv beteendeterapi (KBT) och den som uppfyller kriterier för dataspelsberoende erbjuds behandlingen antingen online eller på plats hos Bup. Tanken är att man i framtiden skapar en familjeinsats för unga med den här problematiken.

– Gamingstudien genomförs nu helt integrerat i ordinarie klinisk verksamhet. Det gör att vägen från resultat till att eventuellt bli en del av permanent vårdutbud kommer att vara väldigt kort, säger Emma Claesdotter-Knutsson.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>