UPS utökar sitt drönarprogram i USA

Tillsammans med UPS tjänst Flight Forward undersöker nu bland annat apotekskedjan CVS Pharmacy, AmerisourceBergen och hälsovårdsföretaget Kaiser Permanente leveransmöjligheterna med drönare i USA.

UPS utökar sitt drönarprogram i USA 1Förhoppningen är att inom en snar framtid kunna leverera recept till privatpersoner samt mediciner och sjukvårdsutrustning till sjukhus.

De nya samarbetena är en del i arbetet att utöka drönarverksamheten bland sjukhus och campusområden i fler delar av landet. Samarbetet med CVS Pharmacy ses som ett första steg för UPS att testa drönarleveranser mot detaljhandeln. Förhoppningen är att tjänsten i framtiden ska leverera produkter år företag i flera olika branscher.

Pilotprojektet som ska genomföras med Kaiser Permanente, ett amerikanskt konsortium inom hälso- och sjukvård och förmedlar hälsoplaner till nästan 12 miljoner människor i åtta amerikanska delstater, kommer att undersöka hur UPS Flight Forward kan hjälpa till att transportera hälso- och sjukvårdsprodukter mellan Kaisers 39 sjukhus.

AmerisourceBergen jobbar med distributionstjänster som är beroende av snabba, dagliga leveranser för att säkerställa att viktiga mediciner når sin destination. Mer än 1 500 läkemedelstillverkare och tiotusentals leverantörerna inom hälsa- och sjukvård förlitar sig på AmerisourceBergen för att deras patienterna ska få tillgång till den medicin de behöver. Totalt levererar de medicin och andra sjukvårdsprodukter till 95 procent av sjukhusen i landet genom sitt nätverk av 25 distributionscenter. Och nu tar även de hjälp av UPS obemannade drönare för att effektivisera sina leveranser.

Redan i mars 2019 började UPS, i samarbete med drönarföretaget Matternet, med drönarleveranser som komplement till markbaserade logistiktjänster för leveranser av bland annat medicinska prover till sjukhus i vissa delar av USA. Då arbetade UPS tillsammans med WakeMed i Raleigh, NC, för att leverera sjukvårdsprodukter mellan deras olika anläggningar. Med insikter från det projektet expanderar nu UPS för att också kunna hjälpa the University of Utah i ett liknande projekt.

I september 2019 godkändes UPS Flight Forward av den amerikanska flygmyndigheten, FAA, som USA:s första drönarflygbolag. Det innebär att företaget har samma juridiska beteckning som ett flygbolag och att man får flyga så många drönare man behöver för att möta efterfrågan på leveranser.