I vården kan tiden vara knapp.
Inte sällan med stress som följd. Nu får undersköterskor, sjuksköterskor och chefer från fyra skaraborgska kommuner lära sig mer om hur betydelsen av god arbetsmiljö och metoder för att förebygga och hantera stress. Målet? Att minska sjukskrivningarna.
Föreläsningsserien “Förebyggande av psykisk ohälsa på individ-, grupp-, och organisationsnivå” är den nya insatsen i projektet Hållbart Arbetsliv i Skaraborg på Högskolan i Skövde. Precis som vid tidigare genomförda aktiviteter deltar vård- och omsorgsförvaltningarna i kommunerna Götene, Hjo, Karlsborg och Lidköping.
“Många övertrasserar stresskontot”
Föreläsningsserien ”Förebyggande av psykisk ohälsa på individ-, grupp-, och organisationsnivå” är den nya insatsen i projektet Hållbart Arbetsliv i Skaraborg på Högskolan i Skövde. Precis som vid tidigare genomförda aktiviteter deltar vård- och omsorgsförvaltningarna i kommunerna Götene, Hjo, Karlsborg och Lidköping. Hållbart Arbetsliv i Skaraborg, som projekt i stort, undersöker hur man effektivt kan arbeta med att förebygga psykisk ohälsa. Den här gången ligger fokus på vad på de förutsättningar individer, arbetsgrupper och organisationer har samt vad de kan göra för att förstå och hantera stress.
– Vi kan alla känna när det inte fungerar – och när stressen är påtaglig. Problemet är ofta att vi inte gör något åt det i tid. Och när vi övertrasserar stresskontot lite för hårt och lite för länge tar det förr eller senare stopp. Att vi inte säger nej i tid kan handla om krav och förväntningar från arbetsplatsen, eller ledningen. Eller att vi tror att det finns krav vi måste uppfylla, säger Susanna Nordström, lektor i socialpsykologi, som tillsammans med Magnus Roos, också lektor i socialpsykologi på Högskolan i Skövde, är de nya projektledarna för Hållbart arbetsliv.
Arbetsmiljön viktig av flera skäl
Med trångt om tid, vilket kan vara den dagliga sanningen inom vården, kommer också fler utmaningar.
– Om tid för reflektion och återhämtning saknas kan det kännas stressigt. För en bra arbetsmiljö handlar det också om att värna om de fysiska, sociala, psykologiska och organisatoriska aspekterna av arbetsmiljö. Det är också viktigt att vara medveten om de förutsättningar som finns i en arbetsgrupp, och vilka människor som ingår. Är det många kvinnor? Är språket gemensamt? Det är också något vi kommer att prata om, fortsätter Susanna Nordström.
Privatliv och arbetsliv samspelar
Under onsdagen föreläser hon tillsammans med Karin Kronberg, adjunkt i socialpsykologi, för vård- och omsorgspersonal från Lidköpings kommun. Under torsdagen kommer turen till personal från Hjo, Karlsborg och Götene. Medverkar vid båda tillfällena gör också Gabriele Eiben, lektor i Folkhälsovetenskap, och Sakari Suominen, professor i Folkhälsovetenskap.
– Det finns inga stresshanteringsmodeller som fungerar för alla. Men gott om praktiska råd finns. Att jobba efter listor, som tar bort känslan av arbetsuppgifter som stora svarta hål, kan vara en metod. För andra kan meditation vara ett sätt att hantera stress. Viktigt för alla är dock hälsobeteendet. Det kan låta klyschigt men att motionera, äta hälsosamt, inte dricka mer än måttligt med alkohol och få tillräckligt med sömn ökar stresståligheten. Sedan ska man komma ihåg att privatliv och arbetsliv hänger samman. Mår jag inte bra hemma kan jobbet bli en större påfrestning, säger Sakari Suominen.