Utökat antal utbildningsplatser för specialistläkare inom allmänmedicin
Hem NYHETER Utökat antal utbildningsplatser för specialistläkare inom allmänmedicin

Utökat antal utbildningsplatser för specialistläkare inom allmänmedicin

Publicerat av: Redaktionen

Antalet utbildningsplatser för specialistläkare inom allmänmedicin utökas nu med ytterligare 100 platser i Västra Götalandsregionen.

Utökat antal utbildningsplatser för specialistläkare inom allmänmedicin 2– Under denna mandatperiod har vi kraftigt ökat antalet utbildningsplatser, men behovet av fler allmänläkare är fortsatt stort. För att klara vår ambition att stärka den nära vården är det därför viktigt att genomföra denna utökning, säger Jonas Andersson (L), ordförande i Hälso- och sjukvårdsstyrelsen.

Det finns i dag ett stort antal ST-läkare i allmänmedicin som väntar på en regionalt finansierad tjänst och ett antal legitimerade läkare som väntar på att få påbörja sin specialisttjänstutbildning.

– Det finns idag en kö för att få sin specialisttjänstutbildning trots att behovet av fler specialister i allmänmedicin är stort. Det vore därför oansvarigt av oss att inte ta vara på det intresset, fortsätter Jonas Andersson (L).

Det ökade behovet av specialister i allmänmedicin beror bland annat på det tidigare beslutet om omställningen av vården, där en satsning på primärvården är en bärande del. Satsningen innebär att primärvården får ett utökat ansvar och har lett till att fler besök sker på regionens vårdcentraler.

I nuläget finns 440 finansierade ST-platser i allmänmedicin i Västra Götalandsregionen. Beslutet, som innebär ytterligare 100 platser och en satsning motsvarande 62,5 mnkr, kommer formellt att fattas av Hälso- och sjukvårdsstyrelsen på torsdag.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>