varannan svensk uppger att deras nuvarande ekonomiska situation påverkar deras hälsa negativt
Hem UNDERSÖKNING varannan svensk uppger att deras nuvarande ekonomiska situation påverkar deras hälsa negativt

varannan svensk uppger att deras nuvarande ekonomiska situation påverkar deras hälsa negativt

Publicerat av: Redaktionen

Resultatet av inflationen: Varannan svensk uppger att deras hälsa har påverkats negativt

En färsk undersökning från YouGov visar nu effekterna av den ansträngda tiden – varannan svensk uppger att deras nuvarande ekonomiska situation påverkar deras hälsa negativt.

  • 23 % har svårt att få pengarna att räcka till då utgifterna överstiger
  • 49 % uppger att deras hälsa har påverkats negativt av den rådande ekonomiska situationen.
  • Endast 45 % uppger att de hade klarat en oväntad utgift på mer än 15 000 kr utan att ta ett lån eller låna av familj eller vänner.

Inflationen i Sverige, och världen, fortsätter. Detta resulterar i höjda räntor och priser på alltifrån livsmedel till drivmedel och el som gör att plånboken blöder. Med tanke på den situation som råder i världen är det högst aktuellt att undersöka hur svenskarnas ekonomi och hälsa påverkas. Därför har YouGov, på uppdrag av privatekonomiappen Anyfin, genomfört en studie som undersöker den ekonomiska folkhälsan i Sverige. Undersökningen innehåller frågor om den ekonomiska situationen i världen just nu, hur man hanterar sin egen ekonomi, men även vilka känslor som är förknippade med ekonomi.

Resultatet av undersökningen visar att inflationen har haft stor inverkan på hälsan. Stress över framtiden eller generell oro över den globala ekonomin är två av dessa faktorer. 43 % uppger att de har blivit mer oroliga över sin ekonomiska situation än innan. Varannan svensk (49 %) uppger att deras hälsa har påverkats negativt av den rådande ekonomiska situationen – och det visar sig att det lett till både fysiska och psykiska besvär som sömnstörningar, magont, oro eller rädsla för framtiden.

”Det är tydligt att inflationen har påverkat den ekonomiska folkhälsan i Sverige. Att fler är oroade över sin ekonomi med stigande priser är naturligt, men att så många svenskar upplever psykiska och fysiska besvär kopplat till ekonomi är något som det talas för lite om”, säger Mikael Hussain, vd på Anyfin.

varannan svensk uppger att deras nuvarande ekonomiska situation påverkar deras hälsa negativt

Mikael Hussain, vd på Anyfin

Situationen har gjort att 70 % menar att deras finansiella val har förändrats sedan inflationens start och att 23 % har svårt att få pengarna att räcka till då utgifterna överstiger inkomsterna. För många är situationen så pass ansträngd att dom inte hade klarat en plötsligt utgift på mer än 15 000 kr, endast 45 % av de tillfrågade menar att de klarat ett sådan utgift utan att ta ett lån eller låna från vänner eller familj.

Utöver detta uppger närmare en femtedel att de på något sätt skäms över sin ekonomiska situation

– och lika många tycker att det är svårt att prata med andra om sin ekonomi.

Undersökningen som görs i fyra länder (Sverige, Norge, Finland och Tyskland), kommer fortsättningsvis genomföras kvartalsvis och omfattar alltid minst 1 000 respondenter per land och kvartal.

 

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>