Hem NYHETER Vårdarbetet stöds och effektiveras med digitala lösningar – ökat behov i undantagsförhållanden

Vårdarbetet stöds och effektiveras med digitala lösningar – ökat behov i undantagsförhållanden

Publicerat av: Redaktionen

Sjukvården prövas hårt på grund av coronaviruset: vårdbehovet ökar, men samtidigt är vårdresurserna begränsade.

Vårdarbetet stöds och effektiveras med digitala lösningar – ökat behov i undantagsförhållanden 3Nu om någonsin behövs åtgärder som stöd för vårdpersonalens arbete och förutseende patientvård.

Att minska belastningen från administrativt arbete

Redan i åratal har man kommunicerat att administrativt arbete upptar hälften av arbetstiden för vårdpersonalen inom sjukvården. I en tajt personalsituation är det viktigt att tid inte går till spillo, utan används till det egentliga patientarbetet. För att lösa problemet har flera sjukhus minskat belastningen från administrativt arbete genom att göra många uppgifter som tidigare krävt PC eller papper och penna på en smartphone i stället.

Västra Götaland är ett av första sjukvårdsdistrikten i Sverige där vården arbetar smart med digitala lösningar. Patientens värden registreras via en smartphone, vilket minskar tiden för administration och ger vårdens personal mer tid för patienten. Under de första månaderna VGR började använda lösningen minskade antalet feldokumentationer med 75 % samtidigt som 70 timmar frigjordes per avdelning varje månad.

Det har varit ett viktigt önskemål från sjukvårdspersonal att arbeta med dokumentation nära patienten så att de kan fokusera på patienten och inte administrationen. Den tid som sparas i undantagsförhållanden kan göra det möjligt att vårda fler patienter än normalt.

”Det är fantastiskt roligt att vi hittat en bra lösning som gör skillnad i vården.”

– Ann-Sofie Ardfelt, avdelningschef för VGR IT vårdsystem, Dagens Medicin, 11.05.2018

En tydlig och snabb bild av patientens tillstånd

Med digitala lösningar i vårdarbetet kan hela vårdteamet följa upp patientens tillstånd i realtid och platsoberoende – de senaste mätresultaten, riskpoäng från EWS med beslutstöd och Covid-19-situationen alltid uppdaterade. Det gör det snabbare att upptäcka och reagera på förändringar i patientens tillstånd.

Då patientantalet ökar och sjukhusen fylls är det nu ännu viktigare med en tydlig och snabb bild av tillståndet hos de patienter som är på avdelningen. Förutseende insatser räddar liv.

Beslutstöd som t.ex. evidensbaserade instruktioner kan ges via smartphone till vårdpersonal som tar hand om patienten. Instruktionerna är stöd för beslut och vägleder användaren vidare. I en hektisk sjukhusmiljö ska vårdaren fästa uppmärksamhet vid många saker på en gång, varvid en notis i appen i vårdsituationen såsom ”patienten har hög riskklass, konsultera läkaren om fortsatta åtgärder” kan komma väl till pass. Dessa instruktioner, direkt vid mötet med patient, har redan visat sig rädda flera liv.

Mobilbehov på uppgång

Digitala lösningar för vårdarbete har blivit vanligare ute i världen på 2010-talet. I coronasituationen har flera organisationer inom hälso- och sjukvården sett mobilbehovet. Vårdkapaciteten ökas med alla medel.

Den mobillösning som är vanligast i vårdarbete i Norden, appen Medanets, användas allmänt i sjukhusen i Västra Götaland. I Finland används lösningen i hela landet i över 30 sjukhus. Det första sjukhuset i Norge, Nordlands sjukhus, lämnade en brådskade beställning i mars 2020 till leverantören av mobillösningen Medanets: på grund av coronasituationen behöver vårdarna appen snabbast möjligt. På grund av digitala lösningarnas karaktär kunde sjukhuset börja använda appen på distans, och onödiga infektionsrisker kunde undvikas.

De största fördelarna med mobllösningar i vårdarbete, särskilt i pandemitider, upplevs vara:

• patientuppgifter i realtid,
• att vårdmedarbetare som inte är på plats har åtkomst till uppgifterna,
• att mindre tid går åt till överlappande informationsbehandling,
• tydliga evidensbaserade instruktioner och
• Att smartphoner möjliggör bättre hygien (man behöver inte gå in och lämna papper i infektionspatienters rum och tiden i infektionsrum blir kortare).

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>