Vårdpersonal och studenter simulerade övningar med dockor kring hjärndödsdiagnostik
Hem HÄLSA Vårdpersonal och studenter simulerade övningar för första gången med dockor kring hjärndödsdiagnostik

Vårdpersonal och studenter simulerade övningar för första gången med dockor kring hjärndödsdiagnostik

Publicerat av: Redaktionen

Vårdpersonal och studenter simulerade övningar kring hjärndödsdiagnostik på kliniskt lärandecentrum på Högskolan Väst.

Den första i sitt slag.

”Sjukvården och intensivvårdens viktigaste uppgift är att alltid rädda liv. När patientens liv inte går att rädda utreds hos en del patienter viljan till att donera organ. Om personen är positiv till att donera är det intensivvårdens uppgift att göra vad de kan för att uppfylla önskemålet,” säger Josefina Söderblom, ansvarig för KLC.

Donationsprocessen är komplex och kräver träning. Personal från NU-sjukvården och studenter ifrån Högskolan Väst har i veckan teamtränat på klinisk lärandecentrum på Högskolan Väst.

Det är Socialstyrelsen som gjort en kartläggning över hur lärosätena täcker in kunskaper kring organdonation. I samband med detta uppmanar Socialstyrelsen alla lärosäten att se över sina utbildningar kring området.

”Vi måste sprida mer kunskap kring organdonation och transplantation så att vi får fler som donerar eftersom det är sån brist på organ,” säger Maria Emilsson, lektor vid Institutionen för Hälsovetenskap vid Högskolan Väst.

Vårdpersonal och studenter simulerade övningar med dockor kring hjärndödsdiagnostik

Sara Elofsson, ST-läkare inom anestesi och intensivvård. var en av dem som deltog i samverkansövningen vid Högskolan Väst.

Som ett led i Socialstyelsens uppmaning hölls under torsdagen en gemensam utbildningsdag på KLC som bland annat innehöll gruppdiskussioner kring organdonation och simuleringar kring hjärndödsdiagnostik.

”Vi är, vad vi vet, det första lärosätet som har en sådan här samverkansdag. Vi har planerat den här dagen sedan ett halvår tillbaka.”

Syftet är att öka kunskapen om processen kring organ- och vävnadsdonation hos vårdpersonal.

Ett kritiskt moment när det gäller donation är just att identifiera donatorer, därför hölls simulerade övningar med dockor kring hjärnddödsdiagnostik. ST-läkare, undersköterskor och sjuksköterskor från NU-vården tränade ihop med studenter från högskolan.

”Det är bra att praktiskt få utsätta sig för detta och inte bara få teoretisk information och dessutom är det alltid bra att man är blandade personalkategorier med olika erfarenheter,” säger Sara Elofsson, ST-läkare inom anestesi och intensivvård.

Erika Kristensen, som studerar speciallistsjukskäterska med inriktning intensivvård, tyckte det var lärorika övningar.

”Det är spännande och väldigt intressant. Det är alltid bra att öva över professionsgränser. Jag tycker att jag fått mer kunskap kring var man kan hitta PM och riktlinjer kring detta.”

Nina Uhlin, regionaldonationsansvarig sköterska inom regionen, tycker samverkansdagen med Högskolan Väst är jätteviktigt.

”Det känns jätteroligt att få en hel dag med donation. Donation är en sällanhändelse på våra IVA-avdelningar. Därför är det svårt att bibehålla kunskapen kring organdonation.”

Hon hoppas på fler liknande dagar med högskolan.

”Vi hoppas att denna dag faller väl ut och att vi kan anordna en sån här dag igen.”

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>