Video visar vägen till bättre tandhälsa hos barn
Hem NYHETER Video visar vägen till bättre tandhälsa hos barn

Video visar vägen till bättre tandhälsa hos barn

Publicerat av: Redaktionen

Små tänder behöver extra mycket kärlek och omvårdnad.

Video visar vägen till bättre tandhälsa hos barn 2De viktigaste insatserna för barnens tandhälsa görs i hemmet, genom bra matvanor och tandborstning med fluortandkräm morgon och kväll. Men hur borstar man egentligen barnets tänder på rätt sätt? I en serie på tre filmer visar tandläkare på Folktandvården Stockholm hur man borstar på bästa sätt.

I den tredje delen av filmserien får vi träffa barntandläkare Maria Anderson som visar hur man borstar tänderna med eltandborste på barn från fyra år. Maria är specialist inom pedodonti, specialiserad tandvård för barn och ungdomar. Hon är också forskare och har gjort studier om karies hos små barn.

– Använd alltid fluortandkräm när du borstar tänderna på ditt barn. Fluoret gör tänderna starka och skyddar tänderna mot karies, säger Maria Anderson.

Från det att barnet är fyra år kan man börja borsta med eltandborste. Välj en tandborste med litet borsthuvud för att passa det lilla barnets mun.

5 tips från barntandläkare Maria

  • Borsta med fluortandkräm varje morgon och varje kväll.
  • Barns tandkött och tänder är känsligare än vuxnas, så borsta försiktigt.
  • Undvik tandkräm med slipmedel när du borstar med eltandborste.
  • Om barnet blir trött, ta en liten paus eller sjung en sång.
  • Se till att barnet inte äter eller dricker något efter tandborstningen.

Fler filmer i serien

Så borstar du tänderna på ett barn upp till 2 år
Att borsta tänderna på ett barn från 2 till 6 år

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>