På distans från Australien
Hem NYHETERIT-LÖSNING På distans från Australien

På distans från Australien

Publicerat av: Redaktionen

När Virginia Zazo, överläkare vid hud- och STD-kliniken och Manuel Gonzalez, kardiolog vid Hjärtcentrum på Norrlands universitetssjukhus flyttar till Australien tar de begreppet e-hälsa till en ny global nivå.

Virginia fortsätter som verksamhetschef och Manuel ska två gånger i månaden vara videostöd för hjärtpatienter i Lycksele, båda uppkopplade på distans från andra sidan jorden.

Från och med mitten av januari ska Virginia Zazo vara verksamhetschef på distans för hud- och STD-kliniken i Umeå medan maken Manuel Gonzalez samtidigt börjar ePå distans från Australien 2n tvåårig postdoc vid Commonwealth Scientific and Industrial Research Organisation, CSIRO i Brisbane, en institution med världsledande forskning kring bland annat vård på distans.

Virginia Zazo ska arbeta administrativt under förmiddagarna, då det är natt i Umeå.

– Varje förmiddag mellan klockan 8 och 10, då är klockan fem på eftermiddagen i Brisbane, kan jag koppla upp mig och vara tillgänglig för personalen, förklarar hon. Antingen via klinikens videokonferensrum eller individuellt på medarbetarnas datorer.

Med robot i lokalerna

Förhoppningsvis ska Virginia Zazo också, med hjälp av en liten robot på hjul där en läsplatta är monterad i ögonhöjd, röra sig i lokalerna i Umeå.

– Jag ska ibland ”gå” genom lokalerna eller in i fikarummet, säger Virginia Zazo och ler lite åt innovationen, som man troligtvis testar inom kort.

– Eventuellt kan jag dessutom med robotens hjälp vara med som stöd vid underläkarnas bakjour och kanske också boka in patienter och bedöma hudförändringar via länk, säger hon.

Utvärdera hela tiden

Ledarskap på distans har inte testats tidigare och ska utvärderas kontinuerligt, både genom att Virginia Zazo dagligen skriver ner sina upplevelser, och genom enkäter som personalen fyller i under året.

– Jag har fått mycket stöd, både från min chef och från e-hälsoenheten som varit angelägna att testa något nytt. Men framförallt från mina medarbetare, utan dem hade jag inte kunnat göra det här.

Samarbete med Brisbane

Manuel Gonzalez får under sin postdoc möjlighet att utveckla uppföljningen av kranskärlsopererade patienter och ta fram nya applikationer för e-hälsa, ett stort utvecklingsområde i Australien, med sina enorma avstånd och glest befolkade trakter.

– Jag ville åka någonstans för att utvecklas och den här institutionen är den bästa. Jag hoppas kunna etablera samarbeten och samverkansprojekt mellan Brisbane och Västerbottens läns landsting, säger Manuel Gonzalez.

Uppkopplad varje månad

Han ska dessutom, två gånger per månad, fortsätta samarbetet med Stenbergska hälsocentralen i Lycksele och på distans vara videostöd för hjärtpatienter.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>