Hem COVID-19 ​Aktuellt smittläge covid-19: Smittspridning i Skåne bromsar in

​Aktuellt smittläge covid-19: Smittspridning i Skåne bromsar in

Publicerat av: Redaktionen

Smittspridningen i Skåne har den senaste veckan gjort en rejäl inbromsning. Antalet konstaterade fall av covid-19 minskar stadigt, likaså antalet sjuka som vårdas på sjukhus.

​Aktuellt smittläge covid-19: Smittspridning i Skåne bromsar in 3Minskning av antalet insjuknade syns i hela Skåne och i alla åldersgrupper. Flest nya fall av covid-19 noteras hos personer i arbetsför ålder, 19-69 år.

– Det här läget kunde vi knappt drömma om för någon månad sedan. Det är en oerhört positiv utveckling. Tyvärr kan jag inte säga att faran är över eftersom vi ser att läget fortfarande är skört även om det i statistiken ser mer stabilt ut. Den positiva trenden kan snabbt brytas och då kommer smittspridningen ta ny fart, och det kan gå fort. Vi måste därför fortsätta att hålla en god handhygien, hålla avstånd och stanna hemma när vi är sjuka, säger smittskyddsläkare Eva Melander.

Stort intresse för självtester

Sedan starten den 3 juli då allmänheten haft möjlighet att göra egna virusprovtagningar i Skåne, har 2 343 självtester analyserats och svarats ut via e-tjänsten på 1177.se.

– Det är mycket glädjande att skåningarna nu har möjlighet att själva kunna ta virusprov när de misstänker att de har covid-19. Och för vården innebär det här förstås att belastningen minskar vad gäller provtagning, säger smittskyddsläkare Eva Melander och tillägger:

– Hittills har resultatet av självtesterna visat att cirka 2-3 procent har covid-19. Det ligger på ungefär samma nivå som för resultaten av de som provtas på sjukhus och vårdcentraler.

Sjukvårdsmodulen vid Helsingborgs lasarett avvecklas

Eftersom belastningen på sjukvården i Region Skåne har stabiliserats och antalet covid-19-patienter som behöver intensivvård på sjukhus har minskat, har Region Skåne inte längre behov av att låna Socialstyrelsens sjukvårdsmodul. Bedömningen är att ett ökat antal sjuka patienter med covid-19 kan omhändertas inne på sjukhusen. Regiondirektör Alf Jönsson har därför fattat beslut om att modulen ska avvecklas och återlämnas till Socialstyrelsen.

–Vi är mycket tacksamma för att vi tillsammans med primärvården och kommunerna vidtagit en rad åtgärder som har gjort att vi inte har behövt använda sjukvårdsmodulen. Nu gäller det att vi alla fortsätter att vara lika uthålliga för att bekämpa smittspridningen, säger Alf Jönsson.

Sjukvårdsmodulen har stått uppställd utanför Helsingborgs lasarett sedan den 27 mars.

Aktuella siffror

I nuläget pågår en kontinuerlig utökning av virusprovtagningen. Den utökade provtagningen kommer framöver att avspeglas i statistiken med fler konstaterade positiva provsvar per dag än under tidigare veckor.

Aktuella läge i Skåne under covid-19 pandemi, läs mer här

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>