​Captario simulerar Big Pharmas framtid
Hem NYHETER ​Captario simulerar Big Pharmas framtid

​Captario simulerar Big Pharmas framtid

Publicerat av: Redaktionen

Innovationsföretaget Captario har tagit in 50 miljoner kronor för att möta ett allt större intresse från den globala läkemedelsindustrin.

​Captario simulerar Big Pharmas framtid 1

Johannes Vänngård, VD och en av grundarna av Captario. Foto: Wesley Overklift

Med Captarios verktyg kan komplexa beslut i läkemedelsprojekt analyseras på ett sätt som tidigare inte varit möjligt.

Investment AB Spiltan är största institutionella investerare när Captario växlar upp med ytterligare 50 miljoner kronor. Bakom investeringen står även Captarios befintliga ägarskara med Almi Invest i spetsen, samt en rad nya investerare.

– Vi gläds över att ha fått in så många välrenommerade, professionella investerare. Vi kan nu stärka närvaron i USA och växla upp produktutvecklingen i Göteborg, säger Johannes Vänngård, vd och en av bolagets tre grundare.

– Detta är en av de största nyemissioner som gjorts i ett onoterat västsvenskt startup-bolag inom life science. Den är ett kvitto på att regionens kompetens inom artificiell intelligens attraherar kapital i allt större omfattning, säger Carl-Peter Mattsson som ansvarar för investerarrelationer och kapitalförsörjning vid Sahlgrenska Science Park.

På vägen från idé till ett nytt läkemedel tas många svåra och avgörande beslut för att få bästa möjliga medicinska och kommersiella utfall.

Läkemedelsindustrin har under de senaste decennierna präglats av sjunkande marginaler och man sätter nu allt större fokus på de viktiga projekt- och portföljbesluten.

– Med vår produkt, Captario SUM, kan läkemedelsbolagen jämföra alternativa sätt att utveckla en ny medicin och se in i tänkbara framtider, för att förstå de långsiktiga effekterna av sina beslut. Inte sällan lyckas man finna vägar som ökar läkemedlets värde med 10-tals miljoner dollar. Vi ser nästan obegränsade möjligheter för produkten, så länge vi kan fortsätta attrahera spjutspetskompetens inom matematik och programutveckling, säger Johannes Vänngård.

– Captario’s ledning har positionerat bolaget väl inför kommande tillväxtfas och vi ser fram emot att vara en långsiktig partner på deras fortsatta resa. Bolagets växande kundbas bekräftar matchningen mellan bolagets erbjudande och marknadens behov av att bättre hantera komplexa projekt, säger Björn Persson, Investment Manager på Investment AB Spiltan.

Tekniken har väckt stort intresse i den internationella läkemedelsindustrin. Förra året tog Novartis, ett av världens största läkemedelsbolag, steget att använda Captario SUM för utvärderingen av hela sin utvecklingsportfölj. I år har ytterligare tre stora, globala läkemedelsföretag inlett pilotprojekt med Captario.

Redeye AB agerade finansiell rådgivare och Ramberg Advokater legal rådgivare i samband med transaktionen.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>