– Det här har vi kämpat för i flera år, säger Heidi Stensmyren ordförande Sveriges läkarförbund. I sin gemensamma plattform skriver den grönblå koalitionen i Stockholms läns landsting att under mandatperioden ska alla som vill få lista sig på en namngiven, fast läkare, som ska ha helhetsansvaret för patienten.
Läkaren ska också kunna begära ett tak för hur många som ska vara listade, för att få en hållbar arbetssituation.
Heidi Stensmyren är glad över dagens besked. Läkarförbundet har drivit frågan om listning intensivt de senaste tre åren.
– Det är mycket glädjande att Stockholms läns landsting nu går före och genomdriver reformen med listning. Det är en viktig del för att säkerställa kontinuitet och tillgänglighet för patienterna och en hållbar arbetsmiljö för specialisterna i allmänmedicin. Det är ett stort steg framåt, säger hon.
– Det här är en tydlig markering att man vill stärka primärvården. Vi har väntat på att diskussionerna ska bli verkstad.
Hon är positiv till att något egentligt tal för antalet listade patienter inte anges utan att det står att läkaren själv ska avgöra var taket ska ligga.
– Läkare måste vara med och anpassa listorna för att en hållbar arbetsmiljö ska kunna skapas och för att vården ska kunna anpassas efter behov. Patienter har olika behov och listorna behöver utformas därefter. Har man många patienter som är multisjuka eller behöver tolkhjälp exempelvis, är det rimligt att listan har färre patienter. Så utformas I regel listningen internationellt
Johan Styrud, ordförande för Stockholms läkarförening, är lika glad men hade å sin sida velat ha ett uttalat listtak.
– Det står ingen siffra, men vi skulle vilja ha ett maxtak, det är viktigt för att få en hållbar arbetsmiljö. Men att Alliansen och Miljöpartiet nu säger att man får lista sig på en speciell doktor – det är jättebra!