​Gastroskopi med effektiv webbokning
Hem NYHETER ​Gastroskopi med effektiv webbokning

​Gastroskopi med effektiv webbokning

Publicerat av: Redaktionen

Nu kan patienter med remisser till gastroskopi själv via webben boka tid vid endoskopienheten på Norrlands universitetssjukhus i Umeå.

​Gastroskopi med effektiv webbokning 1

Den nya webbokningen har inneburit bättre service till patienterna, menar medicinska sekreteraren Daniel Eriksson, sjuksköterskan Karin Nilsson, biträdande avdelningschef Elsie Strömmer och sektionsledaren Anna-Karin Lundstedt.

– Det här ger både en ökad valmöjlighet och en bättre service till våra patienter, säger Elsie Strömmer, biträdande avdelningschef för öppenvården vid Kirurgcentrum.

Tidigare besökte patienterna, som kommer från hela länet, endoskopienhetens öppna mottagning och köade för en gastroskopi. Ofta blev de undersökta men ibland tvingades de åka hem igen utan uträttat ärende.

Nytt elektroniskt sätt

Insikten om att drop-in tiderna inte riktigt fungerade gjorde att personalen funderade på ett nytt och mer effektivt sätt att boka in undersökningarna.

– Vi tänkte i lite andra banor, gjorde en omvärldsspaning och såg att andra sjukhus i Sverige hade liknande modeller för webbokning, säger Daniel Eriksson, medicinsk sekreterare.

Alla kommer

Lösningen blev ett webbaserat bokningssystem som efter nästan ett år av förberedelser öppnade den 7 januari 2019. Med hjälp av 1177 Vårdguidens e-tjänster är det enkelt att logga in och se vilka tider som finns tillgängliga.

– I och med att patienterna själva kan bestämma kommer alla till sina bokade tider, säger sjuksköterskan Karin Nilsson.

Remisser till gastroskopiundersökning behövs fortfarande, men är i dag elektroniska.Personalen kan med det nya systemet dessutom bättre planera sin verksamhet när de vet hur många som kommer och om det uppstår lediga tider kallas patienter som står på väntelistor.

Vill utöka bokningen

– Att använda 1177 Vårdguidens e-tjänster blir mer och mer vanligt och vi hoppas att vi kan utöka webbokningen till att också omfatta till exempel hudförändringsmottagning och bröstprotesutprovning, säger Elsie Strömmer.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>