Hem NYHETER ​Klart för tester av SDV

​Klart för tester av SDV

Publicerat av: Redaktionen

Ytterligare en milstolpe passeras inom kort, när de första testerna startar av det nya journalsystemet SDV, Skånes digitala vårdsystem.

​Klart för tester av SDV 3Därigenom är Region Skåne ett steg närmare driftssättning av ett de största digitala utvecklingsprojekten inom svensk hälso- och sjukvård.

SDV-projektet har under de senaste åren arbetat med att lägga grunden till det kommande nya systemet. Inom kort har så pass mycket hunnit bli klart att det nu går att testa funktionaliteten i skarpare läge.

– För att säkerställa att data från nuvarande journalsystem kommer in i SDV på rätt sätt och är korrekta inför kommande driftsättning hösten 2021, kommer vi inom kort att påbörja överföring av befintlig data till det nya systemet, säger Pia Lundbom, hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Skåne.

Testerna måste genomföras innan den faktiska driftsättningen kan göras inom hälso- och sjukvården, för att säkerställa att systemet fungerar som det är tänkt och för att undvika att patienter utsätts för onödiga risker och säkerställa en god arbetsmiljö för vårdpersonalen.

Region Skåne samverkar med leverantören Cerner Sverige AB för att denna fas hanteras på bästa sätt. Ett så kallat PUB-avtal (personuppgiftsbiträdesavtal) mellan Region Skåne och Cerner kommer i detalj reglera hur behandling och lagring av information och data ska ske. All känslig data kommer att lagras och behandlas i Sverige i enlighet med svensk lagstiftning, vilket också regleras i avtalen mellan Region Skåne och företaget.

-Det finns alltid risker förknippade med känslig information, vilket vi arbetar med dagligen inom hälso- och sjukvården. Därför är det extra viktigt för oss att säkerställa att hantering av patientdata följer svensk lagstiftning och håller högsta standard när det gäller IT-säkerhet, säger Pia Lundbom.

I början av oktober 2021 kommer de första skåningarna i kontakt med nya journalsystemet, då SDV går i drift vid Ystad lasarett, följt av Skånes universitetssjukhus i Malmö och Lund i november 2021.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>