​Min vårdplan digitalt – en stor förbättring för patienten
Hem NYHETER ​Min vårdplan digitalt – en stor förbättring för patienten

​Min vårdplan digitalt – en stor förbättring för patienten

Publicerat av: Redaktionen

Allt fler använder den nationella digitala tjänsten Min vårdplan i cancervården.

​Min vårdplan digitalt – en stor förbättring för patienten

Kirurgcentrum var först ut i Västerbotten med att erbjuda Min vårdplan via 1177 till sina bröstcancerpatienter och nu ansluter allt fler diagnosgrupper.

För att skapa delaktighet och trygghet för en patient med cancer och hens närstående ska alla få en individuell vårdplan, digitalt via 1177 Vårdguiden, alternativt utskriven på papper. Vårdplanen är tillgänglig under hela behandlingen och innehåller information om patientens behandling och diagnos.

Bröstcancerpatienter först ut

Kontaktsjuksköterskorna på kirurgklinikerna i Skellefteå och Umeå var först ut i länet med att använda Min vårdplan digitalt för sina bröstcancerpatienter.

– De är väldigt nöjda med det nya arbetssättet. Framför allt uppskattar de att informationen är samlad, att de enkelt kan individanpassa informationen och att det sparar tid, berättar Jeanette Bäcklund, kontaktsjuksköterska på Kirurgcentrum i Umeå.

– Vårdplaner har vi jobbat med länge, för bröstcancerpatienter ända sen 2014. Det som är nytt, förutom att vårdplanen erbjuds digitalt, är att den är nationell och utarbetad av arbetsgrupper med patientföreträdare, sjuksköterskor inom onkologi och kirurgi, säger Jeanette Bäcklund.

Representanter från patientföreningen har lyft fram vad som är viktigt för patienten. Tanken är att alla patienter som får bröstcancer ska få samma information oavsett var i landet man bor. Om en patient flyttar så kan de behålla sin vårdplan.

Nya digitala funktioner

Den digitala versionen innehåller en meddelandefunktion och möjlighet för patienten att fylla i aktivitetsplaner och formulär. En annan fördel är att behandlaren kan uppdatera informationen på distans. Personalen sparar även tid då de inte behöver uppdatera fakta eftersom uppdatering görs nationellt varje år.

Min vårdplan via 1177 Vårdguiden kan även överlämnas mellan olika verksamheter och vårdgivare och på så sätt följa med patienten när denna rör sig över verksamhets- och vårdgivargränser. Men det kräver att alla kliniker som vårdar patienten inför den nationella vårdplanen.

Positiva intryck

Hittills har ett femtontal patienter fått en digital vårdplan och de första intrycken är positiva. Många är nöjda med meddelandefunktionen som gör att de slipper passa telefontider och kan ställa sin fråga när de vill.

– Något som också uppskattas är att materialet är översiktligt, det är lätt för patienten att klicka på det område som den vill läsa om i stället för att bläddra i en massa papper, berättar Jeanette Bäcklund.

– Både patienter och personal är nöjda med att det går att individanpassa informationen också. Det är lätt för patienten att navigera i vårdplanen och läsa utifrån sina behov ”just nu”, förklarar Jeanette Bäcklund.

Fler diagnoser på väg

Fler diagnoser är nu på väg att ansluta. Preliminärt kommer tjock- och ändtarmscancer på kirurgklinikerna i Skellefteå, Umeå samt Lycksele att ansluta i mars.

Prostatacancer och peniscancer hoppas kunna ansluta senare i vår tillsammans med kirurg- samt urologklinikerna Skellefteå, Umeå och Lycksele. Inget exakt datum är dock fastställt för detta.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>