Hem NYHETER ​Nytänkande digital lösning ger möjlighet till ett självständigare liv

​Nytänkande digital lösning ger möjlighet till ett självständigare liv

Publicerat av: Redaktionen

Ett nytt digitalt hjälpmedel för personer med utmaningar i vardagen introduceras i december.

​Nytänkande digital lösning ger möjlighet till ett självständigare liv 3Bakom lanseringen står Skellefteås kommuns avdelning för stöd och service till funktionshindrade, tillsammans med företaget Cybercom.

Skellefteå kommun genomförde våren 2019 en så kallad innovationsvänlig funktionsupphandling som resulterade i ett utvecklingssamarbete med det vinnande företaget Cybercom.

Samarbetet har resulterat i en lösning som inte funnits på marknaden tidigare.

– Skellefteå kommun är en av de första i Sverige som har gjort den här typen av upphandling. Cybercom har visat sig vara en modig partner som vågar utforska ett nytt område och nyfiket möter en ny målgrupp, säger Madelene Wigenstam, chef för utvecklingsenheten på avdelningen för stöd och service.

Resultatet av utvecklingsarbetet är ett konkret stöd som ska finnas i berörda personers mobiltelefoner och hjälpa dem att planera och strukturera vardagens aktiviteter. Exempelvis kan en användare med kognitiva nedsättningar få stöd att visuellt planera sin tid och hushålla med sin energi. Appen innehåller checklistor, hjälper till att hålla reda på saker, ger alternativa handlingssätt med mera. Det finns även inslag av ”gamification” som motiverar till användande av appen.

– Vi har arbetat i flera år med att utveckla säkra mobila applikationer. Vår förhoppning är att denna lösning kan förbättra vardagen för alla i Sverige med liknande utmaningar, så att alla ska kunna ha samma förutsättningar till en fungerande vardag, säger Johan Persbeck, affärsområdeschef på Cybercom.

Utan hjälp från målgruppen hade denna lösning inte varit möjlig. Samskapande och delaktighet i användartester har varit ett krav i upphandlingen. Under hösten har Cybercom, målgruppen och Skellefteå kommun utvecklat verktyget tillsammans. Även de tidiga diskussioner som ledde fram till upphandling har utgått från användarnas behov av funktioner för att kunna leva mer självständigt.

Den färdiga produkten kommer att möta sina första användare under december.

– Invånare med kognitiva nedsättningar får nu möjlighet att leva som andra, att leva mer självständigt i vardagen. Idag är många av dem beroende av personalstöd för att klara av olika vardagsmoment, säger Carina Norman, verksamhetsutvecklare på Stöd och service.

– Det här sättet att arbeta förändrar också vår roll som kommun, tillägger Madelene Wigenstam. Istället för att äga och förvalta verktyg själva, har vi hittat nya sätt att samarbeta med näringslivet som också skapar bättre verktyg för invånare.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>