​Team hjälper vid förlossningsskador
Hem NYHETER ​Team hjälper vid förlossningsskador

​Team hjälper vid förlossningsskador

Publicerat av: Redaktionen

För att hjälpa kvinnor som drabbats av förlossningsskador har Centrum för obstetrik och gynekologi Västerbotten startat ett bäckenbottenteam.

​Team hjälper vid förlossningsskador 1

Barnmorskan Maria Andersson är en del i det nystartade bäckenbottenteamet.

– Det har varit svårt för kvinnorna att veta var inom vården de ska vända sig. Nu erbjuder vi en ny sökväg, säger Maria Lindqvist, barnmorska, verksamhetsutvecklare och forskare vid kliniken.

Teamet består av ett tiotal barnmorskor, läkare, uroterapeuter och fysioterapeuter i både Skellefteå och Umeå. Under mer än ett års tid har undersköterskor, barnmorskor och läkare utbildats för att bland annat bli bättre på att upptäcka bristningar i underlivet och utveckla kompetensen att sy ihop komplicerade bristningar.

Med den samlade kompetensen ska teamet fånga upp kvinnor som riskerat att inte få den hjälp de behövt och har rätt till.

Stigmatiserande

– Många kvinnor som föder barn drabbas av någon form av förlossningsskada, från mindre problem till mer komplicerade bristningar. Det kan vara stigmatiserande och något de varken pratar om eller söker för, säger Maria Lindqvist.

– Vi har naturligtvis haft både kompetensen och kunskapen och alltid jobbat för att förebygga och förhindra förlossningsskador, säger mödravårdsöverläkare Anna-Carin Wihlbäck.

– Nu samlas vi i ett team som ska bli bättre på att diagnostisera, reparera och följa upp förlossningsskador.

Tydlig information

Bäckenbottenteamet, som verkar i hela länet, erbjuder hjälp till kvinnor med både mindre bristningar och mer komplicerade bristningar och svåra sfinkterskador.

Redan på sjukhusen får förlossningsskadade kvinnor information om följderna efter en bristning, till exempel smärta, ett förändrat samliv och problem med avföring.

Samlas varje månad

Bristningarna undersöks noggrant innan det är dags att åka hem och bäckenbottenteamet erbjuder efterkontroller och uppföljande telefonsamtal de närmaste veckorna efter förlossningen. Teamet ska också kartlägga de kvinnor med symptom som hamnat utanför vården.

– Det är viktigt att vi hittar kvinnor med dessa skador, säger Maria Lindqvist.

En gång i månaden samlas teamet för att diskutera patienter som behöver ytterligare åtgärder.

Projekt som består

Liknande team finns på andra ställen i landet, alla med mycket goda resultat. Bäckenbottenteamet i Västerbotten har bland annat kommit till med hjälp av de medel till förlossningsvården som kom för några år sedan, men kommer att bestå även efter att de statliga pengarna är slut

– De senaste åren har kvinnor startat nätverk där de vågar prata om förlossningsskador och vi hoppas att teamet kan möta och ta hand om alla kvinnor som hör av sig, säger Maria Lindqvist.

– Bäckenbottenteamet är ett generellt kunskapslyft där vi bättre organiserar både oss själva och de patienter vi möter, säger Anna-Carin Wihlbäck.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>