1928-grundarna vinnare av Arvid Carlsson Award by Sahlgrenska Science Park 2018
Hem NYHETER 1928-grundarna vinnare av Arvid Carlsson Award by Sahlgrenska Science Park 2018

1928-grundarna vinnare av Arvid Carlsson Award by Sahlgrenska Science Park 2018

Publicerat av: Redaktionen

Årets Nobelprisglans för life science-entreprenörer tilldelades Kristina Lagerstedt och Susanne Staaf, som gemensamt grundat och driver Göteborgsföretaget 1928 Diagnostics.

1928-grundarna vinnare av Arvid Carlsson Award by Sahlgrenska Science Park 2018 1

Arvid Carlsson Award by Sahlgrenska Science Park 2018. Foto: Anna Hult

Förra årets pristagare, Erik Gatenholm, lämnade över vandringspriset på Park Annual, där cirka 500 life science-intressenter deltog.

– Kristina Lagerstedt och Susanne Staaf är drivna entreprenörer med ambition att motverka antibiotikaresistens. De har utvecklat 1928 Diagnostics till en av Sveriges hetaste startups genom att medvetet satsa på att bygga rätt team och tänka globalt från dag 1, säger Marianne Dicander Alexandersson, ordförande i juryn och för Sahlgrenska Science Park.

Priset delas ut årligen till en entreprenör som driver utvecklingen framåt för människors hälsa och välfärd. Juryns motivering för Kristina Lagerstedt och Susanne Staaf år 2018 lyder:

Vinnarna av Arvid Carlsson Award by Sahlgrenska Science Park är internationellt erkända pionjärer, genom en teknik som kan bidra till att lösa ett av världens största hot mot människors hälsa – antibiotikaresistens. Med ett globalt tankesätt redan från starten 2014 är Göteborgsföretaget redan verksamma i mer än tio länder i Europa och planerar för en framtida expansion i USA. Grundarna visar att hängivenhet och sann entreprenörsanda för en god sak, baserat på forskning, kan göra skillnad i världen.

Juryn representerar näringslivet, Göteborgs universitet, Sahlgrenska Universitetssjukhuset, Chalmers tekniska högskola, Västra Götalandsregionen, Business Region Göteborg och Mölndals stad. Jurymedlemmar 2018 är:

  • Marianne Dicander Alexandersson, bl a styrelseordförande i Sahlgrenska Science Park
  • Ivan Mijakovic, styrkeområdesledare för Livsvetenskaper & teknik, Chalmers tekniska högskola
  • Eva Wiberg, Rektor, Göteborgs universitet
  • Birgitta Losman, Ledamot Västra Götalandsregionen
  • Cecilia Dalman Eek, Ledamot kommunfullmäktige, Göteborgs Stad, vice ordf SU
  • Håkan Ahlström, Stadsdirektör, Mölndals stad
  • Ann-Marie Wennberg, professor, Sjukhusdirektör Sahlgrenska Universitetssjukhuset (SU)

– Detta är en stor ära. Det betyder jättemycket för oss, säger Kristina Lagerstedt, VD för 1928 Diagnostics. Läs mer om 1928 Diagnostics

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>