I samband med förvärvet slås Brighter Two och jDome BikeAround, samman med Bestic AB
Hem NYHETER I samband med förvärvet slås Brighter Two och jDome BikeAround, samman med Bestic AB

I samband med förvärvet slås Brighter Two och jDome BikeAround, samman med Bestic AB

Publicerat av: Redaktionen

Brighter AB har via sitt dotterbolag Brighter Two AB förvärvat Bestic AB, ett svenskt robotic-bolag som utvecklar och säljer produkter och hjälpmedel till vård och omsorg.

I samband med förvärvet slås Brighter Two, som utvecklar och säljer jDome BikeAround, samman med Bestic AB. Brighter Two byter också namn till Camanio Care AB och kommer att noteras på lämplig handelsplats under första kvartalet 2017.

– Rent formellt köper jDome-bolaget upp Bestic, men vi betraktar detta som ett samgående med tydliga synergier. Vi såg redanit-hälsa.se när vi förvärvade jDome BikeAround att det här är en marknad värd att utveckla och att marknaden för vård och omsorg skulle inbegripa framtida konsolidering. Genom omstruktureringen kommer försäljningen av jDome att kunna utvecklas mycket effektivare. Vidare ser vi att Bestics produktportfölj kompletterar jDome och tillsammans kan vi nu på ett bättre sätt ta till vara på marknadspotentialen, säger Henrik Norström, VD för Brighter Two och COO för Brighter.

Bestic AB erbjuder idag ett flertal produkter, hjälpmedel och utbildningar kopplade till äldrevård och omsorg. Bolaget finns representerat, via distributörer, i Europa och Asien. Vidare har man egen säljstyrka i Sverige samt tre medarbetare i den egna verksamheten i USA. Genom sammanslagningen optimeras bolagens gemensamma resurser och tillsammans skapas ett bredare erbjudande, bestående av produkter och tjänster inom välfärdsteknik, som riktar sig mot samma marknadssegment. Förutom en bredare kompetensbas, större säljorganisation och geografisk räckvidd står bolagen också nära varandra värde- och kulturmässigt.

Det nya bolaget kommer att ledas av Bestics nuvarande vd Catharina Borgenstierna som har ett gediget förflutet inom medicinteknik, däribland som Global Marketing Director Anesthesia på Getinge Group och Product Manager på Siemens. Catharina är dessutom suppleant i Swecare Foundations styrelse.

– Bestic och jDome-teamet arbetar idag mot samma kundgrupper och nu när vi blir Camanio Care kommer vi inte bara kunna dra nytta av varandras kunskap utan vi får också ett utökat distributörsnätverk, större säljstyrka och nya kontakter. Tillsammans blir vi ett större och starkare bolag och vi ser en stor tillväxtpotential för vårt gemensamma erbjudande. Därutöver ser vi också möjligheten att ta tillvara på framtida konsolideringsmöjligheter på den innovativa hjälpmedelsmarknaden som idag kännetecknas av många små bolag, säger Catharina Borgenstierna, vd på Bestic.

Formellt betalar Camanio Care MSEK 13,6 för 100% av aktierna i Bestic och likviden erläggs genom en kvittningsemission om 3 228 740 aktier i Camanio Care. Efter förvärvet kommer Brighter AB äga 60% av aktierna i Camanio Care och Bestics nuvarande ägare 40%. Vidare kommer en del av aktierna i Camanio Care att delas ut till Brighter ABs befintliga aktieägare (Lex ASEA).

Inför den planerade utdelningen av aktier samt kommande noteringen kommer bolagets finansiella ställning ha stärkts via en riktad nyemission i Camanio Care. Bolaget kommer därmed inte vara i behov av kapital vid noteringen, som beräknas ske under det första kvartalet 2017.

– Vi är oerhört nöjda med hur jDome-affären utvecklats och eftersom vi ser en väldigt stor potential framöver har vi inga planer på att släppa vårt ägande i Camanio Care. Vi anser att Camanio Care är en viktig del i den uppkopplade vårdens ekosystem där The Benefit Loop spelar en central roll. Genom affären kan vi dock frigöra resurser i Brighter och lägga ytterligare fokus på lanseringen av Actiste samt bygga vidare på affären kring vår IP-plattform. Nu får också jDome BikeAround förstärkning i att utveckla affären ytterligare via Bestic, säger Truls Sjöstedt, Brighters VD och grundare.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>