Hem NYHETER 6 av 10 kvinnor tycker det kan kännas pinsamt att söka vård för underlivsbesvär

6 av 10 kvinnor tycker det kan kännas pinsamt att söka vård för underlivsbesvär

Publicerat av: Redaktionen

Det kan kännas pinsamt att söka vård för besvär i underlivet.

6 av 10 kvinnor tycker det kan kännas pinsamt att söka vård för underlivsbesvär 3Det tycker 60 procent av Sveriges kvinnor, visar VagiVitals Underlivsbarometer. Yngre kvinnor är mest tveksamma till att söka vård: 77 procent av alla kvinnor i åldern 16 till 29 år tycker att det är kan kännas obekvämt eller pinsamt att söka hjälp för sina underlivsbesvär.

En majoritet av svenska kvinnor tycker att det känns obekvämt eller pinsamt att söka vård för underlivsbesvär – och dessutom tycker 61 procent att det är obekvämt att fråga om hjälp kring intimvårdsprodukter. Det visar VagiVitals Underlivsbarometer, en undersökning utförd av Novus där kvinnor mellan 16 och 80 år har svarat på frågor om relationen till sitt underliv.

– Många viktiga kvinnofrågor har lyfts upp på agendan de senaste åren. Men hur ser det ut med underlivet? Det är för att undersöka detta som vi har tagit fram VagiVitals Underlivsbarometer, säger Johan Inborr, VD på Peptonic Medical som står bakom undersökningen.

Sex av tio kvinnor anser att vi pratar för lite om kvinnors underlivshälsa, visar Underlivsbarometern. I åldersgruppen 16 – 29 år tycker åtta av tio kvinnor att det pratas för lite. Samtidigt uppger drygt en av tre kvinnor att de själva är obekväma med att prata om underlivsbesvär. De yngre är mest obekväma: bland kvinnor 16 – 29 år är 42 procent obekväma med att prata om besvär i underlivet.

– Det finns ett stigma kring att prata om kvinnohälsa och i synnerhet om underlivshälsa. Detta får konsekvenser för kvinnors hälsa och livskvalitet. Vi vill bidra till att få bort detta stigma, säger Johan Inborr.

Ur undersökningen:

  • 35 procent av alla kvinnor är obekväma med att prata om underlivsbesvär. I åldersgruppen 16 – 29 år är andelen 42 procent.
  • 61 procent av alla kvinnor tycker att det kan kännas obekvämt och pinsamt att fråga om hjälp kring intimvårdsprodukter.
  • 68 procent föredrar att själv ta hand om sina underlivsbesvär med egenvård hemifrån.
  • 63 procent föredrar hormonfri behandling vid underlivsbesvär.
  • 9 procent av de som behandlats för underlivsbesvär är missnöjda med den vård de fått.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>