Hem NYHETER Stöd av eldriven mobilitet vid låg ålder hjälper små barn med rörelsehinder

Stöd av eldriven mobilitet vid låg ålder hjälper små barn med rörelsehinder

Publicerat av: Redaktionen

En ny studie visar att eldrivna hjälpmedel som möjliggör självinitierad rörlighet hos små barn med funktionsvariationer kan användas som terapeutiska redskap.

Stöd av eldriven mobilitet vid låg ålder hjälper små barn med rörelsehinder 3Mobilitetshjälpmedlet Explorer Mini gör det möjligt att tidigt stimulera barnets egen förmåga att utforska omgivningen självständigt.

De första åren är avgörande för små barns utveckling och det finns få hjälpmedel som är utformade för att ge ett barn med funktionsvariationer möjligheten att självständigt utforska sin omgivning, samtidigt som de främjar utveckling av barnets kroppshållning. En nyligen publicerad studie i tidskriften ”Physical & Occupational Therapy in Pediatrics”, ledd av Dr Teresa Plummer från Belmont University i Tennessee, USA, undersökte små barns körupplevelse och känslomässiga respons den första gången barnen använde det nya eldrivna mobilitetshjälpmedlet kallat Explorer Mini från Permobil.

Studien är den största inom forskningsområdet och omfattar 33 barn mellan 6 och 36 månader med någon slags rörelsehinder. Studien visar tydligt att barnen kunde röra sig självmant genom att använda ett eldrivet mobilitetshjälpmedel och befäste att användningen möjliggjorde ett utforskande beteende hos barnen.

–       Spädbarn och små barn behöver möjligheter att utforska sin omgivning på egen hand. Hjälpmedlet hjälper barn att utveckla en känsla av självständighet och bidrar till att barnet vill utforska, lära och utmana sina färdigheter, säger Dr Teresa Plummer, huvudförfattare till studien.

–       När barnen upptäcker att det finns en omgivning, blir det möjligt för dem att snabbt utveckla motoriska färdigheter, lära sig djupseende, riktning och rumsuppfattning. Det är mycket viktiga faktorer för synutvecklingen, att läsa av och förstå hur de är en del av sin omvärld. Barn lär sig av deras eget agerande. De blir sina egna förändringsagenter och utvecklar uppfattningen om sig själva.

Terapeuter dokumenterade att Explorer Mini kan användas både i sittande eller stående position av barn som väger upp till 16 kilo, i en position som främjar en säker, stabil och upprätt hållning. Explorer Mini har en åldersanpassad lekfull design som tilltalar yngre användare med samma funktionalitet och säkerhet som en vanlig eldriven rullstol.

–       Vi såg i studien att barn intuitivt sökte efter joysticken. När de insåg responsen, började de direkt utforska nya platser på kliniken. En pojke hittade känselväggen på andra sidan rummet och lämnade inte den förrän han hade lekt med alla föremål på väggen. Terapeuten konstaterade att hon aldrig hade sett så många ”sittande till stående”-repetitioner hos honom tidigare, fortsatte Dr Plummer.

Barnens förmåga att snabbt förstå hur joysticken används visar att små barn inte ska behöva visa upp sin förmåga att styra ett eldrivet mobilitetshjälpmedel innan ett terapeutiskt övervägande för användning görs. Snarare visar studien att kliniker bör överväga att uppmuntra detta utforskande beteende som ett första steg för att lära sig orsak och verkan, kognitiva och rumsliga färdigheter.

–       För små barn har terapeuter historiskt varit begränsade till användning av ombyggda elrullstolar avsedda för äldre barn eller ombyggda leksaksbilar, säger Karin Leire, Vice President Research & Innovation på Permobil.

–       Den här studien visar att självinitierad mobilitet tidigt i livet nu är möjligt. Explorer Mini möjliggör självinitierad mobilitet som ett terapeutiskt verktyg vid tidiga habilitering för mycket små barn. Äntligen kan dessa barn utforska världen självständigt, precis som andra barn, fortsätter hon.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>