7 av 10 kvinnor undviker att bajsa
Hem NYHETER 7 av 10 kvinnor undviker att bajsa

7 av 10 kvinnor undviker att bajsa

Publicerat av: Redaktionen

Att toalettbesöket, och då framför allt behovet av att bajsa, kan innebära en hel del obehag och besvär framgår tydligt i en nyligen genomförd undersökning kring toalettvanor och förstoppning.

7 av 10 kvinnor undviker att bajsa 2Värst är situationen för unga kvinnor.

En ny studie kring toalettvanor belyser det tabu som fortfarande existerar kring kvinnors toalettbesök. Studien visar att 68 % av alla kvinnor i Sverige då och då undviker att gå på toaletten för att bajsa, trots att de skulle behöva det. I de äldre målgrupperna är det främsta skälet att toaletten känns ofräsch eller ohygienisk. Men bland unga kvinnor är den största anledningen att man känner obehag på grund av att andra kan märka på lukten, ljudet eller tidsåtgången att man är på toaletten för att bajsa.

Vanliga situationer där man undviker toalettbesök är offentliga toaletter, men även hemma hos vänner eller på arbetsplatsen. Kvinnorna upplever sådana situationer obehagliga i betydligt högre grad än män, exempelvis besväras dubbelt så många kvinnor på arbetsplatsen. Hemma hos vänner har nära hälften av de yngsta respondenterna (18-29 år) tyckt att det inte känts bra att gå på toaletten.

– Den här undersökningen visar tydligt att toalettbesök för att bajsa är mer besvärande och tabubelagt för kvinnor än för män. Det är sorgligt att se, och det visar att kvinnor fortfarande har många orealistiska ideal att leva upp till, säger Annica Andersson, medicinskt ansvarig inom receptfria läkemedel på Sanofi.
Detta beteende med oregelbundna toalettvanor och överhoppade toalettbesök kan i värsta fall leda till hård mage eller förstoppning. I undersökningen uppger 71 % av kvinnorna att de lider av förstoppning flera gånger om året (samma siffra för män är 56 %).

– Att vissa, och då framför allt kvinnor, struntar i att gå på toaletten är oroväckande, Regelbundna toalettvanor är a och o för att kunna sköta magen och slippa problem med hård mage eller förstoppning. Det finns också ganska mycket man kan göra själv, både när det gäller att sköta magen, men också när problemen med hård mage eller förstoppning väl uppstår, säger Annica Andersson.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>