AI-assisterat arbetsflöde för prostatacancer optimerar kvalitet och kortar svarstider
Hem NYHETERCANCERVÅRD AI-assisterat arbetsflöde för prostatacancer optimerar nu kvalitet och kortar svarstider

AI-assisterat arbetsflöde för prostatacancer optimerar nu kvalitet och kortar svarstider

Publicerat av: Redaktionen

Inify Laboratories har etablerat ett ultramodernt laboratoriekoncept som tillhandahåller cancerdiagnostik inom histopatologi, initialt för diagnos av prostatacancer.

 Nu finns patologilabbet tillgängligt i LabPortalen, en plattform som kopplar ihop laboratorier med vårdgivare och journalsystem genom elektroniska remisser och svar.

I många delar av världen är det för närvarande högt tryck på klinisk patologi med hög arbetsbelastning och begränsade resurser.

En åldrande befolkning ökar cancerförekomsten vilket kräver tätare undersökningar och screeningprogram. Det manuella arbetet i kombination med den akuta bristen på medicinsk personal inom patologi medför risk för diagnostiska fel och långa svarstider till patienten.

På Inify Laboratories har man studerat och effektiviserat alla steg i provhanteringskedjan från biopsin till att ett svar levereras. Enligt ett LEAN-tänk har hela processen kunnat optimerats och därmed har tiden för att utföra analysen minimerats. Med hjälp av detta specialiserade arbetsflöde som stöttas av digitalisering och AI samt toppmodern labbutrustning, kan Inify få fram en högkvalitativ diagnos på max 5 arbetsdagar. I dagsläget är mediantiden 20 dagar från provtagning till att patienten får besked.

Genom det elektroniska remiss- och svarsflödet i LabPortalen förkortas ledtiderna ytterligare i kommunikationen med vårdgivaren.

– Tack vare samarbetet med InfoSolutions kan vi nu erbjuda ett effektivt arbetsflöde för remitterande urologer. De kan smidigt fylla i den anpassade remissmallen, skräddarsydd för just prostatabiopsier, direkt i LabPortalen och där även enkelt ta del av svaren. Detta skapar förutsättningar för en diagnos som är tydlig och underlättar beslut om behandling, säger Fredrik Palm, vd på Inify Laboratories.

– Det är roligt att se att allt fler labb ser fördelarna med LabPortalen både vad gäller digitalisering av remiss- och svarshanteringen men även för att nå ut med sina produkter och tjänster till vårdgivare, säger Mathias Andersson, Marknadschef på InfoSolutions som tillhandahåller LabPortalen.

I LabPortalens nätverk kopplas cirka 30 laboratorier och 40 röntgenenheter samman med 1600 vårdgivare. För att standardisera ytterligare har Inify anpassat sin remissblankett i LabPortalen med förifyllda fält för att minimera antal klick, bli snabbare och inte riskera att missa något.

AI-assisterat arbetsflöde för prostatacancer optimerar kvalitet och kortar svarstider

Med Inifys ultramoderna labbkoncept vill man sätta en ny världsstandard i cancerdiagnostik.

– Att Inify lyckats optimera provtagningshanteringen kring prostatacancer genom standardisering och ny modern teknik innebär kortare svarstider för patienten och diagnoser med hög kvalitet som är lätta att tolka för urologerna. Detta kan göra verklig skillnad inom cancerdiagnostiken. Vi är såklart glada att kunna bidra till detta, säger Mathias Andersson, Marknadschef på InfoSolutions.

Inify Laboratories diagnostiska tjänster kommer att erbjudas båda offentliga och privata vårdgivare. Syftet är att sätta en ny världsstandard i cancerdiagnostik.

 

 

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>