Hem KRÖNIKA All kunskap räknas – stärk ditt immunförsvar

All kunskap räknas – stärk ditt immunförsvar

Publicerat av: Redaktionen

[KRÖNIKA] IT-hälsa kontaktade mig, då de vet att  jag arbetar i framkant med digitala hälsoundersökningar som jag kopplar till livsstilsaktiviteter.

All kunskap räknas – stärk ditt immunförsvar 2

Elena Malmefeldt, grundare av Hälsokunskap i Sverige AB

För mig är tvätta händerna och sitta inne, första linjens prevention. Men i och med att man beräknar att i princip alla ska få Covid-19, så blir det viktigt att stärka nästa försvarslinje, vårt immunförsvar. Men det är ingen som talar om det, utan man går mer eller mindre ut och förlöjligar frisk- och livsstilsråd vilket kan ge en känsla av hopplöshet, att det finns inget vi kan göra, förutom att sitta ner i båten handla toalettpapper och hoppas. Men det finns mycket vi kan göra som stärker vårt immunförsvar och stärker hela vår hälsa. Det är vad jag kommer att skriva om.

Mina budskap får både applåder och motsatsen, igår efter ett inlägg på socialamedier kräktes en kvinna galla över mig, då vi lever i en: Passa in eller Passa dig mentalitet. Kvinnan konstaterade att jag spred myter, jag var inte läkare och mitt enda syfte var att bygga mitt eget varumärke, hon kunde ju inte hoppa på mig då jag inte säljer något, mina råd är kopplade till ett eget engagemang.

Nej: jag är inte läkare

Nej: jag sprider inte myter (vet ni att ordet myt kommer från grekiskan och betyder saga), jag sprider en forskning som handlar om prevention.

Nej: jag bygger inte mitt varumärke, jag skulle varit i utlandet och arbetat men det går inte i dessa tider, så jag satt hemma och undrade hur kan jag bidra, jag har mycket friskvårdskunskap, kanske kan jag sprida lite kunskap och min syn på hälsa, kanske någon blir inspirerad, vad har man att förlora, vi kommer kanske blir friskare.

Det är så fantastiskt hur många människor fungerar, är man inte läkare har man ingen kunskap. Livsstilsläkare- och rådgivare börjar bli en allt större grupp världen, vilket är fantastiskt, jag är med i ett stort Europeiskt nätverk för livsstilsläkare, mycket spännande utveckling.

Jag tänkte måla ut en problematik: Vi tar en pilot och en lastbilschaufför, båda dessa arbetar med frakt, dom till och med fraktar samma saker. Piloten kommer med sitt flygplan till en flygplats, lastbilschauffören fortsätter nu leveransen till en liten ort i Roslagen till familjen Svensson. Skulle någon säga till lastbilschauffören. -Du är inte en pilot och därför kan du inte leverera. Skulle piloten som inte har lastbilskörkort för tung lastbil, kunna hoppa in och ta chaufförens plats?

Nej, samspelet mellan dessa båda kompetenser skapar slutresultatet.

Detsamma borde gälla sjuk- och friskvården, två olika kompetensområden som tyvärr inte har funnit en gemensam plattform i Sverige där man tillsammans samverkar med varandra för att stärka folkhälsan.

Experter som nu hävdar i media att stress, sömn, C-vitamin inte påverkar vårt immunförsvar och Covid-19. Även om vi inte vet mycket om Covid-19, så vet vi att vi behöver lita på att vårt immunförsvar tar hand om Covid-19, så min tanke är att i denna krönika, några gånger per vecka ge er råd hur ni kan stärka ert immunförsvar.

Forskningen har visat att positiva tankar och därmed positiva budskap är viktigt för vår hälsa. Att negativa tankar har en skadlig effekt på hälsan det är känt. Men det var svårare att få fram forskning på hur positiva tankar påverkar oss, men forskningen har gått framåt.

När jag i det här fallet talar om forskning skall det inte kopplas till farmakologisk forskning, varje forskningsmetod måste anpassas till sitt område. Den farmakologiska forskningen, har givetvis en enorm valideringsprocess, då det potentiellt kan skada människor som redan är sjuka- eller multisjuka.

Jag vill ge alla de forskare som kämpar på med att bevisa effekten av friskvårdsfaktorer en medalj, det känns som de forskare som främst står i ljuset är forskare inom farmakologi, inget mörker över dem, men låt de inte skymma insatsen av annan viktig forskning, alla ska ha en plats i ljuset!

Låt oss tänka positiva tankar idag,

I Omtanke, Elena

Faktaruta om mig:

Elena Malmefeldt Grundare av Hälsokunskap i Sverige AB och har arbetat med hälsa i 25 år. Jag är specialiserad på fysiologiska, digitala screeningar och hur man kan påverka hälsomarkör som avviker med livsstilsprevention. Under många år har jag rest över världen och utbildat både läkare och friskvårdare i fysiologi/patofysiologi kopplat till livsstil. Jag sitter med i flera advisory boards och har publicerat flera artiklar kopplade till vikten av prevention. jag föreläser om livsstil och prevention med bland annat föreläsningarna:  När hjärnan går på högvarv, Ditt viktiga försvar – ditt immunförsvar, Sakta ner din åldrande process och Barn och ungdomars hälsa.

Framtidsvision: Att bli anlitad av skolorna och föreläsa mer för barn på ett enkelt sätt, om hur och varför man ska tänka på sin hälsa och att skriva en faktabok för barn om hälsa med olika utmaningar och uppgifter. Följa upp med en applikation som inspirerar och engagerar.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>